رئیس پژوهشکده محیطزیست دانشگاه اصفهان گفت: باتلاق گاوخونی ظرفیت آبی را در سال نیاز دارد که اگر این میزان آب به این باتلاق نرسد میتواند به یکی از مراکز تولید ریزگرد تبدیل شود که این مرکز میتواند تا شعاع هزار کیلومتری را تحت تأثیر خود قرار دهد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی همراز به نقل از فارس، مهرداد فرهادی اظهار کرد: اساس اینکه میگویند خشکسالی در کل کره زمین در حال چرخش است غلط نیست اما میزان تأثیر این موضوع بر کشور ایران مهم است.
وی افزود: باید دقت کنیم که تغییرات آب و هوایی چه میزان تغییر در نزولات جوی در حوزه آب زایندهرود را موجب شدهاند و این آمار بالای 30 درصد است یا خیر.
رئیس پژوهشکده محیطزیست دانشگاه اصفهان تصریح کرد: به نظر بنده خشکسالی در بحران آب اصفهان تأثیر داشته اما تأثیر آن چشمگیر نبوده و صرفاً بیتدبیری از گذشته ما را با این مشکلاتی که در رابطه با آب وجود دارد، مواجه کرده است.
وی در رابطه با راهکارهای مقابله با خشکسالی در استان اصفهان گفت: برخورد با برداشتهای غیرقانونی آب از حوزه زایندهرود، اصلاح سیستمهای آبیاری در اراضی کشاورزی و اصلاح الگوی کشت محصولات کشاورزی در حوزه آبریز زایندهرود از راهکارهای مقابله با خشکسالی در استان اصفهان هستند که باید با توجه به شرایط اقلیمی توسعه محصولات کشاورزی نیز مورد توجه قرار گیرند.
فرهادی ادامه داد: در دو بعد آب شرب و آب صنعت باید اقداماتی را انجام دهیم که لازم است بخشی از نیازهای صنعتی را به پسابها و بازیافتهای آبی اختصاص دهیم.
وی با بیان اینکه همچنین باید فناوریهای نوین را در بحث فرآیندهای صنعتی توسعه دهیم، عنوان کرد: در استان اصفهان به یک اصلاح و بازنگری در حوزه آب صنعت نیاز داریم.
رئیس پژوهشکده محیطزیست دانشگاه اصفهان با بیان اینکه بدون تعامل بخش کشاورزی، شرب و صنعت ما نمیتوانیم یک راهکار اساسی برای حل مشکل آب به دست آوریم، خاطرنشان کرد: مشکل آب در حوزه زایندهرود اصفهان به صورت جدی وجود دارد که اگر امروز برای آن اقدام نکنیم تا چند دهه دیگر دچار مشکلات جدیتری میشویم.
وی اضافه کرد: رودخانه زایندهرود از یک رودخانه دائمی در حال حاضر به یک رودخانه فصلی تبدیل شده است و اگر برای این مشکلات تدبیری اندیشیده نشود در سالهای آینده، مشکلات بسیار جدیتری خواهیم داشت؛ امیدواریم روزی نرسد که ما برای تأمین آب شرب مردم اصفهان هم دچار مشکل شویم.
فرهادی در رابطه با گردهای مضر باتلاق گاوخونی در زمان خشکی عنوان کرد: تحقیقات علمی در آن خصوص در جامعه دانشگاهی انجام شده است و به این نتیجه رسیدند که هیچ شکی در این مورد وجود ندارد، اگر حقآبه باتلاق گاوخونی که 150 تا 200 میلیون مترمکعب در سال است، تأمین نشود اثرات مخرب زیستمحیطی را به وجود میآورد.
وی تأکید کرد: این اثرات مخرب زیستمحیطی فقط اصفهان را تحت پوشش خود قرار نمیدهند بلکه میتوانند بسیاری از استانهای همجوار همانند قم، تهران، فارس و یزد را تحت تأثیر این چالشها قرار دهند.
رئیس پژوهشکده محیطزیست دانشگاه اصفهان اضافه کرد: باتلاق گاوخونی ظرفیت آبی را در سال نیاز دارد که اگر این میزان آب به این باتلاق نرسد میتواند به یکی از مراکز تولید ریزگرد تبدیل شود که این مرکز میتواند تا شعاع هزار کیلومتری را تحت تأثیر خود قرار دهد.
وی در ادامه ابراز کرد: به نظر بنده این چالشها نهتنها برای مردم مناطق گاوخونی مخرب و مضر است بلکه برای کلانشهرهایی مانند اصفهان و دیگر استانهای مجاور نیز میتواند مضر باشد.
فرهادی با بیان اینکه امیدواریم دولت آینده حل این معضل را فراموش نکند و جزو اولویتهای زیستمحیطی خود قرار دهد، ادامه داد: باید نیازهای آبی و حقآبههای این باتلاق را حتماً جزو اولویتهای زیستمحیطی استان اصفهان قرار دهیم و این معضل را حل کنیم./