چهارشنبه 12 دي 1403, Wednesday 1 January 2025, مصادف با 1 رجب 1446
از پنجره همراز به نصف جهان نگاه کنید...
کد خبر: 3865
منتشر شده در دوشنبه, 11 ارديبهشت 1396 11:45
تعداد دیدگاه: 0
قلمکاریان:
حمید رضا قلمکاریان

کارگروه دائمی پایش تالاب گاوخونی در کمیسیون کشاورزی آب و محیط زیست اتاق بازرگانی اصفهان تشکیل شد.

 حمیدرضا قلمکاری رئیس کمیسیون کشاورزی ، آب و محیط زیست اتاق بازرگانی اصفهان در چهاردهمین نشست این کمیسیون که با حضور اساتید برجسته ی دانشگاه های مختلف اصفهان برگزار شده بود گفت : تالاب گاوخونی و تبعات زیست محیطی خشک شدن آن همچون غول خفته ای است که سلامت میلیون ها نفر را تهدید می کند .

وی ضمن اشاره به " ستاد نجات زاینده رود از سرآب تا پایاب " که در این کمیسیون تشکیل شده و برای ملی شدن آن تلاش می شود گفت : اینکه امروز کمیسیون کشاورزی ، آب و محیط زیست اتاق بازرگانی اصفهان از سوی اتاق ایران و سایر نهادها به عنوان یک کمیسیون کنشگر و فعال معرفی می شود مرهون تلاش های اساتید برجسته ی دانشگاهی و چهره های شاخص صنعت کشاورزی حاضر در این کمیسیون است که می توانند در خصوص معضلات زیست محیطی تالاب گاوخونی نیز راه حل های علمی و عملی ارائه دهند .

حمیدرضا قلمکاری تالاب گاوخونی را یکی از مهمترین اولویت های کمیسیون کشاورزی ،آب و محیط زیست اتاق بازرگانی اصفهان دانست و افزود : ریزگردهای ناشی از تالاب گاوخونی منشاء طبیعی ، صنعتی و ترافیکی دارند و شکننده بودن اکوسیستم شرق استان اصفهان اهمیت این موضوع را دوچندان می کند .

قلمکاری با بیان اینکه بر اساس روش استراتژیک آنالیز شکاف که این کمیسیون برای تدوین بسته های پیشنهادی خود از آن استفاده می کند نیازمند تبیین شفاف وضعیت کنونی تالاب هستیم اظهار داشت : تشکیل کارگروه ویژه پایش دائمی تالاب گاوخونی یک اقدام مثبت است که می تواند در برنامه ریزی ها و ارائه ی راهکارها صحیح بسیار مورد بهره برداری قرار گیرد .

کادمیون موجود در تالاب گاوخونی چند برابر حد مجاز است

جلالیان استاد برجسته خاک شناسی و سرپرست تیم تحقیقاتی دانشگاه آزاد اصفهان که بر روی ریزگردهای ناشی از خشک شدن تالاب گاوخونی مطالعه می کند در این نشست گفت : بررسی نمونه های متعدد برداشته شده از تالاب گاوخونی مشخص می کند که این محل دارای فلزات سنگین و سمی نظیر کادمیون ، سرب ، روی ، نیکل ، مس و تاحدودی جیوه و آلومینیوم است که متاسفانه بیشتر از حد مجاز نیز می باشد .

وی با بیان این که مطالعات در سه قسمت شامل تالاب گاوخونی ، زیر حوضه ی تالاب و شناسایی ریزگرد ها انجام شده است اظهار داشت : وجود نوعی خاک رس رونده ، وجود مقادیر زیاد کادمیون ، بافت سنگین و وزش بادهای شدید از جمله موارد نگران کننده می باشد که باید نسبت به آن ها بسیار حساس بود

دکتر جلالیان با بیان اینکه وجود چنین فلزاتی در این تالاب منشاء انسانی دارد افزود : استفاده از کودهای فسفاته و آفت کش ها توسط کشاورزان در طول سالیان دراز ، وجود موتور های دیزلی برای پمپاژ آب ، وجود بزرگراه اصفهان یزد ، تردد وسایل نقلیه گازوئیل سوز در مجاورت تالاب و معدن های نمک و وجود سنگ های آذرین در اطراف کوه سیاه ورزنه از جمله فرضیه هایی است که در خصوص منشاء این فلزات مطرح شده است .

این استاد دانشگاه افزود : با وجود اینکه هنوز تالاب به صورت کامل فعال نشده است اما میانگین فرونشست های اتمسفری 46 تن در سال است که می تواند فلزات سنگین موجود در بستر تالاب را به صورت کامل جابجا و مقدمه ی یک بحران بزرگ را فراهم سازد .

سرپرست تیم تحقیقاتی دانشگاه آزاد با اشاره به اینکه در سال 95 هیچ پایشی بر روی تالاب گاوخونی انجام نشده است گفت : به صورت مرتب در جلسات سازمان محیط زیست ، اتاق فکر استان و ... درخواست و تاکید داشته ایم که تالاب گاوخونی باید به صورت دائم مورد بررسی و پایش قرار بگیرد که متاسفانه تاکنون این امر محقق نشده است .

جلالیان الگو گرفتن از ستاد احیای دریاچه ی ارومیه و جاری شدن حق آبه ی تالاب را راه حل برون رفت از این بحران دانست و ادامه داد : وضعیت تالاب به گونه ای است که بهتر است آبی که برای کاشت هزار هکتار گندم مورد استفاده قرار می گیرد را به تالاب گاوخونی روانه کنیم و خسارت کشاورزان را بپردازیم

وی با تاکید بر اینکه اگر تالاب گاوخونی به صورت کامل مبدل به یک کانون ریزگرد شود با یک سونامی ریزگرد ها و فلزات سنگین روبه روخواهیم شد گفت : در صورت بروز چنین اتفاق شومی نه تنها اصفهان بلکه شهرهایی که در فاصله ی هزارکیلومتری آن نیز قرار گرفته اند از تبعات آن مصون نخواهند بود .

مراتع تالاب گاوخونی نصف شده است

چمنی از دیگر اساتید تیم تحقیقاتی دانشگاه آزاد اصفهان در خصوص تغییرات زیستی تالاب گاوخونی گفت : متاسفانه طبق نتایج آخرین بررسی ها مراتع موجود در این منطقه به نصف کاهش یافته است که این موضوع می تواند زنگ خطر هجوم ریزگرد ها را به صدا در آورد .

وی با بیان اینکه برخی از اراضی کشاورزی در این منطقه پتانسیل تبدیل شدن به شور زارها را دارند افزود : شورزارهای این منطقه از 10 درصد در سال 2013 به 17 درصد در سال 2015 رسیده است .

چمنی رها شدن اراضی کشاورزی را عامل افزایش شور زارها دانست و ادامه داد : کاهش نیزار های تالاب نیز باعث کاهش مهاجرت پرندگان شده است به گونه ای که می تواند گفت از 40 هزار قطعه پرنده ای که در سال 62 این تالاب را برای کوچ انتخاب می کردند چیزی باقی نمانده است .

تشکیل " کارگروه دائمی پایش تالاب گاوخونی در کمیسیون کشاورزی ،آب و محیط زیست اتاق بازرگانی اصفهان

حمیدرضا قلمکاری در پایان چهاردهمین جلسه ی کمیسیون کشاورزی ،آب و محیط زیست اتاق بازرگانی اصفهان از تصویب و تشکیل کارگروه ویژه و دائمی پایش تالاب گاوخونی در اتاق بازرگانی خبر داد و افزود : حضور اساتید دانشگاهی در این کارگروه و استفاده از ظرفیت های قانونی اتاق بازرگانی اصفهان می تواند شرایطی را فراهم آورد تا بتوانیم تعامل لازم برای فائق آمدن بر مشکلات زیست محیطی تالاب را فراهم سازیم .

نوشتن دیدگاه