عدم تخصيص آب براي کشت پاييزه، کشاورزي را در مناطق وسيعي از استان اصفهان به تعطيلي کشانده و اين در حالي است که براساس آمار و اطلاعات، وضعيت آب شرب در استان نيز بحراني است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی همراز به نقل از تسنیم، مسافران ورزنه در شرق اصفهان اين روزها شاهد صفي از تراکتورهاي خاموش در حاشيه جادههاي متنهي به اين شهر هستند. مسيري دهها کيلومتري از ورزنه تا اسلام آباد نيز صحنه استقرار تراکتورهايي است که به نمادي براي اعتراض کشاورزان شرق اصفهان تبديل شده است.
کشاورزان معترض آبي را مطالبه ميکنند که حق خود دانسته اما مدتهاست مسير آن براي رسيدن به زمينهاي تشنه اين منطقه سد شده است. آنها طومار ديروز شيخ بهايي و مصوبات امروز شوراي عالي آب را مثال ميزنند که بر حقشان از آب زايندهرود تاکيد کرده اما قرار نيست آبي براي کشت پاييزه در اين رودخانه جاري شود.شرکت آب منطقهاي اصفهان از ذخيره 160 ميليون مترمکعبي آب در سد زايندهرود خبر ميدهد. اين خبر در روزهاي پاياني مهر ماه اعلام شده و تا امروز که در ميانه آبان به سر ميبريم زمين تشنه اصفهان در انتظار بارش آسمان است، اما آب پاکي از مدتها پيش روي دست مردم اصفهان ريخته شده است.
اداره کل هواشناسي استان اصفهان در نخستين روزهاي ماه مهر اعلام کرد که اصفهانيها در پاييز منتظر باران نباشند، امسال پاييزي خشک و آلوده خواهيم داشت و تا امروز که آبان به نيمه نزديک ميشود هنوز خبري از باران نيست، اما مصرف روزانه يک ميليون متر مکعبي آب از حجم سد زاينده رود نشان ميدهد اگر باران نبارد اصفهانيها تا 100 روز ديگر آبي هم براي خوردن ندارند!خشکسالي، مصوبات روي زمين مانده آب، حقآبه کشاورزان و بحران آب شرب کليد واژههايي است که امروز پيرامون موضوع آب در اصفهان گفته و شنيده ميشود. مسوولان و کارشناسان از خشکسالي بي سابقه در اصفهان ميگويند و کشاورزان و نمايندگانشان از مشکلات کشت در اصفهان و طرحهاي آبي که قرار نبوده در استان همجوار اجرا شود.
اعتراضها در ورزنه ادامه دارد
کشاورزان معترض اهل ورزنه دهمين روز اعتراض خود را پشت سر ميگذارند، شرايط آرام است و برخي مسوولان با حضور در ميان مردم اين شهر اوضاع را از نزديک بررسي ميکنند.
علي اظهري نماينده کشاورزان معترض ورزنه ميگويد: تراکتورها تا زماني که مسوولان به قولشان عمل نکنند به نشانه اعتراض در حاشيه جاده باقي ميمانند، تا 10 روز ديگر هم صبر ميکنيم و اميدواريم راه چارهاي پيدا شود.
وي ادامه ميدهد: زماني که آب را آزاد کردند ما تراکتورها را جمع ميکنيم، ما به جز حقمان چيز ديگري نميخواهيم، وزير نيرو اعلام کرد که بر اساس مصوبات 9 مادهاي آب طرحهاي 50 درصدي استان همجوار بايد متوقف شود و طرحهاي 100 درصدي نيز اجرا نشود، اما چرا جناب وزير خود به استان همجوار رفته و طرحها را اجرا ميکند؟
نماينده کشاورزان معترض ورزنه ميگويد: کساني که دلشان به حال زايندهرود ميسوزند به هر طريقي که ميتوانند کمک کنند، ما کشاورزيم و راه امرار معاش ديگري نداريم، اکنون نيز فقط به دنبال حقآبه خود هستيم، ما نميخواهيم به کشورمان ضربه وارد کنيم و از بيرون هم اجازه حضور هيچکس در اين اعتراض را نميدهيم، هرکس که به اين نظام دهان کجي کند پاسخش را ميدهيم و تا امروز به هيچ يک از افراد ضد انقلاب که خواستند از درباره اين اعتراض خبري از ما گرفته و براي خارج از کشور ارسال کنند پاسخ مثبت نداده و نميدهيم.اظهري ادامه ميدهد: وزارت نيرو بايد به تناسب بارندگيها ميزان آب مورد نياز را برداشته و آب موردنياز کشاورزان را در اختيارشان قرار دهد، نبايد به بهانه خشکسالي حقآبه ما را قطع کنند.
تلاش مسوولان استان اصفهان براي پايان جدال آب
استاندار اصفهان اين روزها از تفاهم نامهاي صحبت ميکند که قرار است براساس آن جدال آب بين کشاورزان دو استان خاتمه يابد. سند مشترکي که ميان استانداران اصفهان و چهارمحال و بختياري به امضا رسيد تا نظارت بر برداشت آب به کشاورزان واگذار شود.
رسول زرگرپور نقش کشاورزان را در نظارت و جلوگيري از برداشت غيرمجاز آب را مؤثر دانست و بيان کرد: در اين تفاهمنامه به اين نتيجه رسيديم که نظارت بر برداشتهاي حوضه آبريز زايندهرود از زرد کوه بختياري تا تالاب گاوخوني زير نظر کشاورزان صورت گيرد، زيرا کشاورزان با مديريت و جديت بيشتري بر برداشت مازاد آب نظارت دارند و از بروز آن جلوگيري ميکنند.وي افزود : بخشي از پيکره آب زايندهرود در اصفهان و بخش ديگر در استان چهارمحال و بختياري بوده که آييننامهاي تنظيم شد تا در آيندهاي نزديک کنترل و نظارت بر برداشت غيرمجاز و مازاد مجاز صورت گيرد.استاندار اصفهان امضاي اين تفاهمنامه را سبب بهبود وضعيت پيکره آبي زايندهرود دانست و اظهار داشت: با اجراي اين نظارت و پيگيريها در آيندهاي نزديک پيکره آبي رودخانه زايندهرود از وضعيت مناسبتري برخوردار است.
نمايندگان اصفهان پيگير مشکل آب
نمايندگان استان اصفهان نيز در همين باره عنوان ميکنند که تلاشها براي برطرف کردن مشکل کشاورزان استان اصفهان ادامه دارد. صادق طباطبايي نژاد نماينده مردم اردستان در مجلس شوراي اسلامي گفت: همه نمايندگان پيگير مشکل آب در استان اصفهان هستند و هر زمان که وزير نيرو را ببينند موضوع را مطرح ميکنند اما مشکل آب بحراني است و به نتيجه رسيدن مقداري مشکل است.وي با بيان اينکه بارش نداريم، سطح آب پايين آمده و شور شده است، گفت: آب، مسئله همه نمايندگان در استان اصفهان است، پيگيريها همچنان ادامه دارد اما به واقع نميدانيم چه زماني نتيجه بدهد.
سند آب در کشور تدوين ميشود
رئيس مجلس شوراي اسلامي در سفر اخير خود به اصفهان نيز پيرامون موضوع آب صحبت کرد. علي لاريجاني اما مشکل آب را گسترده و مربوط به خشکسالي دانست و گفت: مسئله آب فقط به اصفهان مختص نيست و اکثر استانها از جمله کرمان، يزد، سمنان، قم و سيستان و بلوچستان با کمبود آب مواجه هستند.وي بيان کرد: مسئله آب طي 20 سال آينده جزء اولويتهاي مهم کشور محسوب ميشود و بايد از ظرفيتهاي مختلف در اين حوزه استفاده شود، همچنين بايد از روش آبياري تحتفشار استفاده کرد که براي اين موضوع بودجه مناسبي اختصاص داده شده است و در برنامه ششم توسعه جزء موضوعاتي است که بايد اين پروژه به اتمام برسد.
لاريجاني همچنين بيان داشت: به سرمايهگذاري ساليانه 4 الي 5 هزار ميليارد تومان نياز داريم که اين سرمايهگذاري در زمينه انتقال، شيرين کردن آب و کشتهاي هدايتشده و بهبود روشهاي کاري مرود استفاده قرار ميگيرد.وي گفت: سندي به نام سند آب در کشور در حال تدوين است و جزء وظايفي است که در اين دوره بايد به آن توجه کرد، ازاينرو مسئله آب نهتنها براي اصفهان بلکه در سطح ملي بسيار حائز اهميت است.
براي حل مشکل زايندهرود همه مردم به ميدان عمل بيايند
با وجود همه مسائلي که در حوزه آب مطرح است، از خشکسالي تا اجرا نشدن مصوبات 9 مادهاي آب و تلاش مسوولان استان اصفهان براي رسيدن به راه برون رفت از اين بحران موضوعي که مطرح ميشود تلاش مردمي براي رسيدن انسجام و اتحاد در موضوع آب است.اسفنديار اميني رئيس انجمن خبرگان کشاورزي اصفهان موضوع را مطرح ميکند و ميگويد: در مباحث مربوط به آب بايد چند سئوال را مطرح کرد، نخست بايد پرسيد آيا در استان ما آب فقط توسط کشاورزان مصرف ميشود؟
صنعت، جامعه شهري، فضاي سبز، جامعه کسبه، نهادهاي خدماتي، محيط زيست و غيره آبي برداشت نميکنند؟ پس چرا فقط کشاورزان به دنبال آب هستند، جامعه شهري نيز به دليل مشکلات ناشي از کم آبي بايد به دنبال اين موضوع باشند، بنابراين شهرداري و شوراي شهر که مديريت شهري را برعهده دارند نيز بايد براي شرب و مصارف شهري به ميدان بيايند.وي با بيان اينکه علاوه بر جامعه شهري، تشکلهاي صنعتي نيز بايد وارد عمل شوند، گفت: خانه صنعت و معدن، اتاق بازرگاني براي تأمين آب صنايع، جامعه کسبه براي تأمين آب اصناف خود، تشکلهاي محيط زيستي براي حمايت از محيط زيست و همچنين کشاورزان بايد قويتر به ميدان عمل وارد شوند.
اميني اضافه کرد: اگر ميخواهيم بحران زايندهرود به پايان برسد بايد مصوبات اجرا شود، اجراي مصوبات با وزارت نيرو است اما اين وزارتخانه به تنهايي قادر به اجراي اين مصوبات نيست، وزارت نيرو نيز پذيرفته است که بهره بردار نيز بايد به ميدان بيايد، ما براي حل مشکل زايندهرود به حمايت مالي، حمايت نيروي انساني و مردمي نياز داريم و اين حمايت نه در ميدان اعتراض بلکه بايد در ميدان کار باشد. مسئولان ارشد استان اصفهان، نمايندگان مجلس و مسوولان کشوري همگي يکپارچه از عزم خود براي پايان مسئله آب در اصفهان صحبت ميکنند. اما زنده شدن زايندهرود از سرآب تا پاياب در گرو عمل به قوانين و مقرراتي است که تنها راه چاره خروج زايندهرود از بحران در دوران خشکسالي قلمداد ميشود. کشاورزان اصفهاني امروز با زمينهايي تشنه روبرو هستند که سيراب شدنش، معيشت يکسالهشان را تأمين ميکند اما امروز تراکتورهاي آنها خاموش در کنار جاده منتظر جاري شدن آب در زايندهرود است.