پنجشنبه 1 آذر 1403, Thursday 21 November 2024, مصادف با 19 جمادی‌الاول 1446
از پنجره همراز به نصف جهان نگاه کنید...
کد خبر: 26347
منتشر شده در سه شنبه, 08 آبان 1403 17:39
تعداد دیدگاه: 0

کمیسیون اصل نودم قانون اساسی مجلس در جلسه با رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به بررسی وضعیت راه اندازی 4 سامانه مختلف در حوزه اسنادی و املاکی کشور پرداختند و گزارش آن را دریافت کردند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی همراز، جلسه کمیسیون اصل نودم قانون اساسی مجلس با حضور اعضای این کمیسیون، حسن بابائی رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و تنی چند از مدیران و مسئولان دستگاه ها برای ارائه گزارشی از عملکرد این سازمان به ویژه درباره سامانه‌هایی که قرار بود طبق قانون راه اندازی شود تا مردم به صورت شفاف و تسهیل شده امورات خود مربوط به حوزه های معاملاتی، اسنادی و ثبتی را دنبال کنند، تشکیل شد.

نخستین گزارشی که از سوی رئیس سازمان ثبت اسناد ارائه شد، پیرامون آخرین وضعیت آیین نامه اجرایی ماده 3 قانون ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول و راه اندازی سامانه کاتب بود که نصرالله پژمان فر در این خصوص با تأکید بر اینکه باید شرایطی فراهم شود تا اسناد به صورت آنی در سامانه ثبت شود، گفت: امروز بسیاری از بنگاه های معاملات املاک از فراهم نبودن زیرساخت ها گلایه دارند.

نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی همچنین با انتقاد از اینکه برخی از بنگاه ها پروانه کسب و کار ندارند که تکلیف آنها به لحاظ برخورد قانونی باید هر چه سریع تر مشخص شود، اظهار کرد: یکی از دلایل عدم تمایل بنگاه های املاک به اتصال به سامانه این است که مشاوران املاک تصور می کنند با استفاده از سامانه برای تنظیم سند، آن هم به صورت پیش نویس، اثر حقوقی کار آنها از بین می رود و رفته رفته از این روند حذف می شوند.

حسن بابائی، رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور نیز در جریان ارائه گزارش خود با بیان اینکه قانون مترصد آن است که معامله از شیوه سنتی به شیوه الکترونیکی و برخط درآید، گفت: هم اکنون 147 هزار مشاور املاک دارای پروانه تخصصی داریم که امکان اتصال به سامانه سازمان ثبت را داشته و از این تعداد 42 هزار مشاور املاک تا کنون به این سامانه متصل شده اند.

وی در ادامه با اشاره به توافقی که این سازمان با اداره اماکن داشته تا مشاور املاک هایی که به سامانه متصل نمی شوند در معرض پلمب قرار بگیرند، یادآور شد: در حال حاضر 130 هزار مشاور املاک داریم که پروانه تخصصی داشته اما به سامانه متصل نیستند و احتمال پلمب آنها وجود دارد.

رئیس سازمان ثبت اسناد در ادامه با بیان اینکه مشاوران املاک نباید تصور کنند از جریان کار حذف می شوند، تصریح کرد: علیرغم بازار داغ معاملات مجازی، مردم برای معامله ملک قطعا به بازدید آن خواهند رفت و برای اینکه قرارداد خود را به لحاظ حقوقی ضمانت کنند، به مشاور املاک مراجعه می کنند تا اصالت ملک و اهلیت معامله کننده محرز باشد.

وی در ادامه با بیان اینکه هم اکنون 42 هزار مشاور املاک ظرف یک ماه به سامانه متصل شده اند که این تعداد تا پایان آبان ماه به 80 هزار واحد خواهد رسید، گفت: سامانه راه اندازی شده از سوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با ایجاد بستری شفاف به شفافیت کار معاملات ملکی کمک می کند.

بابائی در ادامه تعداد واحدهای مشاور املاک که فاقد پروانه هستند را حدود 3 برابر بیشتر از واحدهای پروانه دار عنوان و تأکید کرد که باید هرچه سریع تر نسبت به پلمب این واحدها متخلف اقدام شود.

نصرالله پژمان فر در این خصوص تأکید کرد که قطعا کمیسیون اصل نودم قانون اساسی موضوع املاک فاقد مجوز و پروانه را از طریق دستگاه ها ذیربط و مراجع قضائی پیگیری خواهد کرد.

نصرالله پژمان فر در ادامه به موضوع دوم پیرامون سامانه ستاد برای ثبت مزایده ها و مناقصه ها ورود پیدا کرد و گفت: این سامانه در صورت راه اندازی، اقدام بسیار بزرگی خواهد بود؛ پیش از این مواردی پیش آمده بود که ملکی از مردم برای ضمانت وام شخص دیگری به رهن بانک در می آمد و در صورت عدم بازپرداخت تسهیلات از سوی وام گیرنده، منزل فرد ضامن با قیمتی بسیار پایین تر از قیمت روز به فروش می رسید که بعضا ممکن بود در جریان این فروش تخلفاتی نیز صورت بگیرد لذا راه اندازی این سامانه از ظلمی که مردم می شد، جلوگیری خواهد کرد.

حسن بابائی در این خصوص اطمینان خاطر داد که سامانه ستاد که مرحله آموزش آن به نیروها را گذرانده، تا پایان آبان ماه در شهر تهران به صورت پایلوت راه اندازی خواهد شد تا پس از گذران مرحله آزمایشی در سراسر کشور اجرا شود.

رئیس کمیسیون اصل نودم قانون اساسی مجلس با اشاره به موضوع بعدی که پیرامون سامانه تصدیق برای ثبت شرکت ها بود و حسن بابائی نیز گزارشی از آن ارائه کرد، گفت: بر اساس احکام برنامه هفتم پیشرفت، تمام موضوعات ثبتی اعم از ملکی و غیرملکی شامل ازدواج و طلاق باید منوط به امضای الکترونیکی باشد که این شفافیت و هوشمندسازی جلوی بروز بسیاری از مفاسد را می گیرد.

رئیس سازمان ثبت اسناد نیز ضمن ارائه گزارش عملکردی در این خصوص با اشاره به همکاری این سازمان با وزارت صمت برای پلمب شرکت های صوری موجود، گفت: امروز برای ثبت شرکت جدید از طریق سامانه راه اندازی شده، تنها 5 دقیقه برای انتخاب عنوان شرکت زمان لازم است و مراحل ثبت آن نیز تنها یک هفته زمان می خواهد.

حسن بابائی در ادامه این جلسه با ورود به موضوع راه اندازی سامانه نظام جامع حدنگار و ارائه گزارشی در خصوص اجرای این قانون، عنوان کرد: امروز 72 درصد اراضی کشاورزی کشور، حدنگاری و سند زده شده که حدود بیش از یک میلیون و 607 هزار قطعه را شامل می شود. 97 درصد اراضی نیروهای مسلح نیز حدنگاری شده است.

رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ادامه داد: قرار است نظام جامعی برای مدیریت سامانه حدنگار در نظر بگیریم.

نصرالله پژمان فر رئیس کمیسیون اصل نودم قانون اساسی مجلس با مثبت ارزیابی کردن اقدامات سازمان ثبت اسناد و املاک کشور درخواست کرد گزارش دقیق و مکتوبی از اجرای سامانه حدنگار تهیه شود و از آنجایی که این موضوع نیازمند اطلاع رسانی در جامعه است باید صداوسیما، رسانه ها و تبلیغات محیطی در این خصوص توجه ویژه داشته باشند./انتهای پیام

نوشتن دیدگاه