ساخت و ساز بشری در محوطه هشت هزار ساله سیلک، سه دهه است، ادامه دارد.
با ساخت و ساز در حریم سیلک و برخورد نکردن مسئولان با آن در سه دهه گذشته، دیگر منظر و حریمی برای سیلک باقی نمانده است.
تغییر کاربری حریم سیلک به زمین های کشاورزی و پس از آن ساخت و ساز در آن سبب شده که پیگیری ها برای ثبت جهانی آن متوقف شود.
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کاشان گفت: سالانه نزدیک به 150پرونده تجاوز به حریم سیلک تشکیل و رسیدگی می شود ولی متأسفانه در آخر حکم عدم تعقیب توسط دستگاه های قضایی صادر می شود.
دکتر جاوری با بیان اینکه پرونده ثبت جهانی تپه های سیلک به دلیل این مشکلات مسکوت مانده است، گفت: پرونده ثبت جهانی سیلک با این شرایط قابل دفاع نیست، چرا که ضوابط حفظ حرایم آن رعایت نشده است.
وی حل مشکلات سیلک را خارج از توان شهرستان و حتی استان می داند و می گوید: برای نجات سیلک عزمی ملّی نیاز است و اعتبارات مناسب تا بتوان آزادسازی های حریم سیلک انجام شود.
یکی از اعضای گروه شناسایی این محوطه تاریخی گفت: محوطه تاریخی سیلک خاستگاه نخستین تحول شهرنشینی جهان مرکز نخستین اختراعات باستانی؛ محوطه ای که تا یکصد سال پیش ناشناخته بود و به یکباره سر از خاک درآورد.
استاد اعتماد، باستان شناس و همکار پروفسور گریشمن فرانسوی در کاوش های اولیه از سیلک گفت: نخستین تجربه یک جانشینی مردم و اختراع و ساخت های مثل سفال های لعابدار و دوک های نخ ریسی و لباس های پشمی و ذوب سنگ آهن و مس و نقره و در سیلک روی داده است.
وی با اشاره به دوره های زندگی در این شهر باستانی و اکتشافات صورت گرفته در آن گفت: پروفسور گریشمن با تحقیقاتش و چاپ دو کتاب درباره سیلک و اثبات حداقل 8 هزار سال قدمت آن، انخستین کسی بود که توانست سیلک را به جهانیان بشناساند.
تپه های سیلک تاکنون دوبار توسط پروفسور گریشمن و دکتر شهرمیزادی با نتایجی اعجاب آور کاوش شده اند و در سال1310 با شماره ثبت38 در فهرست آثار ملّی ایران به ثبت رسیده است.