دوشنبه 5 آذر 1403, Monday 25 November 2024, مصادف با 23 جمادی‌الاول 1446
از پنجره همراز به نصف جهان نگاه کنید...
کد خبر: 19471
منتشر شده در دوشنبه, 21 تیر 1400 21:00
تعداد دیدگاه: 0
یادداشت-بایسته‌های-دولت-سیزدم-در-تحقق-آرمان-ملی

به گزارش خبرگزاری تسنیم، مهدی شیرازی آقاگلی فعال اجتماعی رسانه‌ای در یادداشتی نوشت: طی سال‌های...

به گزارش خبرگزاری تسنیم، مهدی شیرازی آقاگلی فعال اجتماعی رسانه‌ای در یادداشتی نوشت: طی سال‌های گذشته میانگین سنی اعضای کابینه از 40 سال در دولت پنجم با رشد تدریجی و مستمر، به 60 سال در دولت یازدهم و دوازدهم رسیده است، به‌گونه‌ای که آثار پدیده پیری دولت در هر دوره کاملاً آشکار و محسوس‌تر و ملموس‌تر از دوره قبل بوده است.

شاید به همین دلیل است که طی سالهای اخیر موضوع جوانگرایی در مناصب دولتی همواره مورد توجه افکار عمومی قرار داشته است.

البته رهبر معظم انقلاب نیز همواره بر این موضوع یعنی ضرورت استفاده از ظرفیت‌های نسل جوان تأکید داشته‌اند، با این حال به‌نظر می‌رسد که در پاره‌ای از موارد تفسیر توصیه‌های رهبر معظم انقلاب اسلامی در این مورد، دستخوش افراط و تفریط شده و با آنچه موردنظر ایشان بوده فاصله گرفته است.

این در حالی است که همان قدر که بی‌توجهی به منویات رهبر معظم انقلاب ناصواب و زیانبار است، تجزیه و تحلیل و استنباط نادرست از بیانات ایشان نیز می‌تواند به افراط و تفریط در انجام امور منتهی شود.

به‌عنوان مثال؛ ایشان بارها در مورد نقش مؤثر و موفقیت‌آمیز جوانان در جنگ تأکید نموده و با ذکر نام و یاد فرماندهان جوان جنگ، این موضوع را حاصل نگاه عمیق و اعتماد قلبی حضرت امام(ره) نسبت به جوانان بر‌شمرده‌ و یادآوری کرده‌اند که موفقیت کشور در گرو توجه به استفاده درست از توانمندی‌ها و ظرفیت‌های نسل جوان است، با این حال یادآوری می‌کنند، این مفهوم لزوماً به معنای کنار گذاشتن افراد مسن و به‌کارگیری جوانان در همه امور و همه سطوح نیست.

امام خامنه‌ای در سوم آذر 95 در دیدار بسیجیان در این رابطه تأکید کردند؛ «البتّه معنای این‌که ما می‌گوییم حفظ انقلاب و پاسداشت انقلاب را امام به جوانها داد، این نیست که غیر جوان‌ها مأموریّت ندارند؛ چرا، این مأموریّت همه است؛ از پیرمرد هشتادساله و بالاتر از هشتادساله تا نوجوان، از مرد تا زن، از نخبه تا غیر نخبه و مجموع آحاد ملّت و کشور مأموریّت دارند انقلابشان را حفظ کنند»

ایشان در ادامه افزودند؛ «اندیشه پیران و فکر و تجربه‌ آنها آن‌وقتی به کار می‌آید که حرکت جوانانه جوانان وجود داشته باشد؛ پیش‌ران حرکت انقلاب، جوان‌ها هستند.»

با این حال در 28 اردیبهشت ماه سال 96 در تشریح مفهوم جوانگرایی در دولت تصریح فرمودند؛ «من البتّه –همچنان‌که قبلاً هم در سال گذشته تأکید کردم و مکرّر هم گفته‌ام- به دولت جوان و حزب‌اللهی معتقدم و به آن امیدوارم و البتّه دولت جوان صرفاً به معنای این نیست که باید یک رئیس‌دولت جوان، آن هم مثلاً جوان به معنای 32 ساله داشته باشد؛ نه، دولت جوان، [یعنی] یک دولت سرِ  پا و بانشاط و آماده‌ای که در سنینی باشد که بتواند تلاش کند و کار بکند و خسته و از کارافتاده نباشد؛ منظور این است.

بعضی‌ها تا سنین بالا هم به یک معنا جوانند؛ حالا همین شهید عزیزی که شما از او اسم بردید -شهید سلیمانی، و بنده شب و روز به یاد او هستم- شصت و چند سال سنّش بود، ایشان که خیلی جوان نبود؛ اگر دَه سال دیگر هم زنده می‌ماند و بنده زنده می‌ماندم و بنا بود که من مشخّص بکنم، او را در همین جا نگه می‌داشتم، یعنی کنار نمی‌گذاشتم او را که جوان هم نبود. بنابراین بعضی اوقات افرادی که در سنین جوانی هم نیستند، کارهای جوانانه‌ خوبی را می‌توانند انجام بدهند. به ‌هر حال به نظر من علاج مشکلات کشور، دولت جوان حزب‌اللهی و جوان مؤمن است که می‌تواند کشور را از راه‌های دشوار عبور بدهد.»

قبلاً گفته شد که رهبر معظم انقلاب نیز همانند بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) بر استفاده از ظرفیت‌های فکری و عملی نسل جوان در اداره امور مختلف کشور تأکید دارند و بارها اهمیت و ضرورت توجه به این موضوع را به مسئولین کشور گوشزد کرده‌اند.

از جمله در بیانیه گام دوم می‌فرمایند؛ «امّا راه طی‌شده فقط قطعه‌ای از مسیر افتخارآمیز به سوی آرمانهای بلند نظام جمهوری اسلامی است.

نباله‌ی این مسیر که به گمان زیاد، به دشواریِ گذشته‌ها نیست، باید با همّت و هشیاری و سرعت عمل و ابتکار شما جوانان طی شود. مدیران جوان، کارگزاران جوان، اندیشمندان جوان، فعّالان جوان، در همه‌ی میدانهای سیاسی و اقتصادی و فرهنگی و بین‌المللی و نیز در عرصه‌های دین و اخلاق و معنویّت و عدالت، باید شانه‌های خود را به زیر بار مسئولیّت دهند، از تجربه‌ها و عبرتهای گذشته بهره گیرند، نگاه انقلابی و روحیه‌ی انقلابی و عمل جهادی را به کار بندند و ایران عزیز را الگوی کامل نظام پیشرفته‌ی اسلامی بسازند.» (22/11/97)

برخی از صاحب‌نظران معتقدند ایشان با توجه به شرایط کشور در مقطعی که بیانیه را صادر فرمودند، از حضور جوانان به عنوان بهترین و شاید تنها راه خروج کشور از مشکلات و تسریع در پیشرفت کشور نام می‌برند، با این حال همان‌گونه اشاره شد، تأکید بر این موضوع لزوماً به معنای کنار گذاشتن افراد مُسن و به‌کارگیری جوانان در همه سطوح و همه امور نیست.

رهبر انقلاب در این خصوص در 23 اسفند 97 در دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری مجدداً یادآوری فرمودند: «شنیدم بعضی‌ها گفتند فلانی می‌گوید «جوانگرایی یعنی پیرزدایی»؛ بنده این را رد می‌کنم، مراد من پیرزدایی نیست. جوانگرایی یک معنایی است، باید روی آن فکر کرد، تأمّل کرد؛ یک معنای روشنی از جوانگرایی داریم؛ معنایش پیرزدایی نیست.»

امید است با تفسیر و برداشت درست از مفهوم جوانگرایی موردنظر رهبری و اتخاذ تدابیر معقول و منطقی برای استفاده از ظرفیت‌های فکری و عملی نسل جوان و تجربه افراد مسن، در این زمینه گرفتار افراط و تفریط نشویم.

جوانگرایی در حوزه مدیریتی کشور یکی از ضروریاتی است که می‌تواند پویایی قابل توجهی را در ابعاد گوناگون ایجاد کند و منجر به رشد و توسعه کشور شود. سال‌هاست با روی کار آمدن دولت‌های مختلف استفاده از مدیران جوان به یک دغدغه تبدیل شده است. با آغاز به کار دولت دوازدهم، حسن روحانی در 31 مردادماه سال 96 دستورالعمل اجرایی نحوه انتخاب و انتصاب مدیران حرفه‌ای و افزایش تعداد مدیران زن و جوانان در دستگاه‌های اجرایی به 30 درصد تا پایان برنامه ششم را ابلاغ کرد تا به وعده خود در استفاده از مدیران زن به مجلس و جوان‌ترشدن کابینه دوازدهم را جبران کند. جمشید انصاری، معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور نیز 19 بهمن ماه سال 96 در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با تشریح اقدامات موثر دولت در بخش‌های مختلف مربوط به امور اداری و استخدامی، گفته بود که میانگین فعلی سن مدیریت کشور 48 سال است و تا پایان برنامه ششم توسعه این میانگین به 40 سال خواهد رسید و میانگین سن مدیریت 8 سال کاهش می‌یابد.از طرفی مصوبه مجلس شورای اسلامی درباره منع استفاده از بازنشستگان حرکتی در زمینه اهمیت و ضرورت جوانگرایی در بخش‌های مختلف مدیریتی و اجرایی به شمار می‌آید. قانون «ممنوعیت به‌کارگیری بازنشستگان» برای اولین بار در جلسه علنی 20 اردیبهشت 1395 مجلس شورای اسلامی تصویب و در 29 اردیبهشت 1395به تأیید شورای نگهبان رسید. به دلیل ابهاماتی که در قانون وجود داشت، طرح اصلاحیه آن در مجلس بررسی شد. قانونی که تلاش داشت راه را برای اشتغال جوانان هموار کند بالاخره با کش‌وقوس‌های فراوان در روز 6 شهریورماه سال 97 تصویب شد و رئیس‌جمهوری اواخر شهریور این قانون را برای اجرا ابلاغ کرد.

آقای دکتر رئیسی در منصب قضا  فرمود ما در قوه قضاییه هم در جایگاه‌هایی که امکان انتصاب مدیر جوان وجود داشت از نیروهای جوان استفاده کردیم و امروز 70 درصد بدنه دستگاه قضا از جوانان تشکیل می‌شود.

منویات مقام معظم رهبری ، تجربه ناقص و در عین حال موفق دولت داوزدهم در جوان گرایی در دستگاهای مثل وزارت ورزش و جوانان، وزارت رفاه، نفت و ارتباطات طلیعه خوشایندی است تا رئیس دولت سیزدهم تجربه جوان گرایی قوه قضاییه را به دولت آورده تا آرمان ملی در تحقق جوان گرایی توام با کار جهادی را جامع عمل بپوشاند.

انتهای پیام/

نوشتن دیدگاه