همراز نیوز/سرهنگ علیرضا اسماعیلی * حادثه دلخراش تصادف در اتوبان تهران – قم که متاسفانه به مرگ تعدادی از هموطنان منجر شد دارای پسزمینههایی است که اگر بخواهیم به آنها توجه کنیم، باید مدنظر قرار دهیم اولین اشکال در کشور ما این است که بسیاری از سفرهای عمومی در جادهها انجام میشود. حدود 90درصد...
همراز نیوز/سرهنگ علیرضا اسماعیلی *
حادثه دلخراش تصادف در اتوبان تهران – قم که متاسفانه به مرگ تعدادی از هموطنان منجر شد دارای پسزمینههایی است که اگر بخواهیم به آنها توجه کنیم، باید مدنظر قرار دهیم اولین اشکال در کشور ما این است که بسیاری از سفرهای عمومی در جادهها انجام میشود.
حدود 90درصد حملونقل کالا و مسافر روی جاده است در حالیکه این رقم در کشورهای دیگر به 45 تا 50درصد کاهش مییابد. دلیل حجم بالای سفرهای جادهای ظرفیت کم حملونقل هوایی و ریلی است.
در حال حاضر حملونقل هوایی حدود سهدرصد و حملونقل ریلی حدود هفتدرصد از سفرها را به خود اختصاص دادهاند.
در شرایطی که بیشتر سفرها، جادهای است جادههای ما نیز با استانداردهای جهانی برای آزادراه و بزرگراه فاصله زیادی دارند. در سالهای گذشته تغییراتی در وضعیت جادهها ایجاد شده اما این تغییرات کافی نبوده است.
نکته بعد وضعیت رانندگان در حملونقلهای عمومی است. شرایط اقتصادی و محیطی روی این افراد تاثیر میگذارد و برخی از آنان مجبور هستند برای کسب درآمد بیشتر، کار بیشتری انجام دهند. ضمن اینکه برخی رانندگان نیز به موادمخدر گرایش دارند و حدود 11 یا 12درصد این رانندگان معتاد هستند.
اکنون در جهان تحقیقات مختلفی درباره اشتغالات ذهنی انجام شده است و میشود. طبیعتا اشتغالات ذهنی رانندگان که ناشی از مسایل محیطی، تورم، مشکلات خانوادگی و... است بر عملکرد آنها تاثیر دارد.
ایمنی خودرو نیز موضوع دیگری است که باید به آن توجه داشت. تورم اثر خود را روی ایمنی خودروها میگذارد. قطعاتی مانند تایرها که حتما باید به موقع تعویض شوند حال آنکه رانندگان در شرایط تورمی چنین کارهای ضروریای را انجام نمیدهند.
سیستمهای نظارتی نیز نقش مهمی دارند. در سالهای اخیر کنترل الکترونیکی در جادهها آغاز شده اما هنوز جامع نیست و رانندگان هنوز به حس خودکنترلی و باور دیدهشدن توسط پلیس نرسیدهاند به همین دلیل فقط در مقابل دوربینها مثلا سرعت را کاهش میدهند و در فاصله بین دو دوربین همان رفتار آزاد خود را دارند.
وقتی مجموع این دلایل کنار هم قرار داده میشود باید منتظر چنین حوادث تلخی نیز باشیم. حادثه اخیر اولین سانحه نبوده و بسیار خوشبینانه خواهد بود اگر تصور کنیم آخرین آن است. این تصادف که جان عدهای از هموطنان را گرفت و عدهای را نیز مجروح کرد، روی شاخصههای توسعهیافتگی کشور ما در جهان تاثیر خواهد گذاشت.
در خبرهای اولیه آمده است این تصادف به دلیل ترکیدگی تایر یکی از اتوبوسها رخ داد حال آنکه فعلا برای تشخیص علتهای حادثه و قضاوت زود است زیرا هردو اتوبوس طعمه حریق شدهاند و باید کمیسیونهای فنی دلایل آن را بررسی کنند. به هر حال باید توجه داشت تمامی شرکتهای مسافربری موظف هستند قبل از حرکت اتوبوس ایمنی آن را بررسی و مدیر فنی، آن را تایید کند ضمن اینکه پلیس هم وظیفه دارد خودروها را از این نظر بررسی کند، البته نظارت پلیس برای همه خودروها انجام نمیشود و بهصورت اتفاقی است.
* فرمانده سابق پلیس راه کشور
منبع : روزنامه شرق