همراز: متن زیر بخشهایی از آخرین یادداشت زاون قوکاسیان برای کتاب «در سایه سرو» (سرونگارههای سنگ آرامگاههای مردم اصفهان نوشته مهدی تمیزی) است . گفتهاند گورستان آخرین منزل است؛ آخر خط زندگی و زندگان. گورستان و قبرها و سنگهای روی قبر آن، مدام به رخ زندهها میکشند و هشدار میدهد که همه باید در...
همراز:متن زیر بخشهایی از آخرین یادداشت زاون قوکاسیان برای کتاب «در سایه سرو» (سرونگارههای سنگ آرامگاههای مردم اصفهان نوشته مهدی تمیزی) است .
گفتهاند گورستان آخرین منزل است؛ آخر خط زندگی و زندگان. گورستان و قبرها و سنگهای روی قبر آن، مدام به رخ زندهها میکشند و هشدار میدهد که همه باید در آخر بارشان را اینجا زمین بگذارند. ازسویدیگر شکل و شمایل کلی گورستانها و نمای سنگقبرها در هر عصر و زمانهای یکی از نمادهای عینی باورهای فرهنگی مردمان آن عصر و زمانه است. جوامع انسانی در اعصار مختلف تغییر میکنند و نمادهای اجتماعی و فرهنگی آنها نیز به اقتضای زمانه متحول یا دگرگون میشود. یکی از ابزارهای شناخت جوامع انسانی در اعصار مختلف بررسی همین آثار و بناهای بهجامانده از آن دورانهاست؛ آثار و بناهایی که همسو و هماهنگ با شیوه زیست آدمیان در زمانهای خاص ساخته شده است. شکل و شمایل گورستانها و شکل و نوع تزیین سنگقبرها هم از این دست آثار است. بههمیندلیل است که حفظ گورستانها و سنگ قبرها ضرورت دارد. ارامنه اصفهان در طول قرنها، در کنار همنوعان مسلمان خود، همیشه هویت مذهبی و قومی خود را حفظ کردهاند؛ و این امر میسر نمیشد مگر در احترام متقابلی که همیشه بین این دو آیین و مذهب وجود داشته است. ثبت و مستندکردن این سنگقبرها، بهعنوان نشانههایی از باورهای یک قوم و ملت در طول زمان نسبت به مرگ و جلوههای نمایش این باورها، کاری ارزشمند است؛ هم ارزشی نوستالوژیک دارد و هم ارزش تاریخی، بهعنوان منبعی برای تاریخنگاران.
منبع:شرق
سپاس از همراز برای ادب و احترام به هنرمندان
دعوت میکنم همراز را به گشایش صفحه ای برای اکرام هنرمندان باقی
سه پاس