جمعه 2 آذر 1403, Friday 22 November 2024, مصادف با 20 جمادی‌الاول 1446
از پنجره همراز به نصف جهان نگاه کنید...
کد خبر: 1680
منتشر شده در سه شنبه, 12 اسفند 1393 13:45
تعداد دیدگاه: 0
استمراربحران کمبود آب در اصفهان؛

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی همراز ،وضعیت قرمز منابع آبی استان اصفهان با فصلی شدن رودخانه زاینده رود برای همگان مشهود است هرچند که در تابستان بسیاری از مسئولان امر خبر از وضعیت قرمز و بحرانی بودن منابع آبی استان اصفهان دادند این درحالیست که طی سالهای اخیر به رغم محدودیت منابع آبی استان آب شرب مردم...

DSC 0207

 

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی همراز،وضعیت قرمز منابع آبی استان اصفهان با فصلی شدن رودخانه زاینده رود برای همگان مشهود است هرچند که در تابستان بسیاری از مسئولان امر خبر از وضعیت قرمز و بحرانی بودن منابع آبی استان اصفهان دادند این درحالیست که طی سالهای اخیر به رغم محدودیت منابع آبی استان آب شرب مردم در جای جای استان با کمترین چالشی تأمین گردید همچنین در تابستان سال 93 شرکت آبفا استان اصفهان با این که به منظور تأمین آب شرب باکمبود 3 مترمکعبی مواجه بود توانست با این محدودیت آب مورد نیاز مشترکین را در سطح استان تأمین نماید بر این اساس گفتگویی با مهندس هاشم امینی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان صورت گرفت .

o بحران کمبود آب شرب در تابستان 93 را چگونه مهار کردید ؟
 همانطور که وزیر محترم نیرو اعلام کردند وضعیت ذخایر آب در ایران نگران کننده است و باید با جدیت نحوه مصرف را مدیریت کرد و آبفا استان اصفهان با اعمال مدیریت مصرف توانست به نوعی بر بحران کمبود آب غلبه نماید به طوریکه مدیریت تأمین اضطراری را در دستور کار قرار داد .

o چه عواملی منجر شد که مدیریت تأمین اضطراری را در دستور کار قرار دهید ؟
 56 شهر و 300 روستا که بالغ بر 4 میلیون نفر می باشند تحت پوشش طرح آبرسانی اصفهان بزرگ قرار دادند که در تابستان سال جاری عدم تعادل میان تولید و عرضه آب در پیک مصرف یکی از بزرگترین چالش تأمین آب اصفهان بزرگ بوده چرا که سرانه خانگی آب در اصفهان 160 لیتر می باشد که با احتساب 35 درصد ضریب پیک برای ایام پرمصرف سال 5/14 مترمکعب در ثانیه نیاز آب می باشد درحالیکه ظرفیت تصفیه خانه باباشیخعلی 5/10 مترمکعب در ثانیه و چاههای متفرقه و فلمن حداکثر یک مترمکعب در ثانیه بود بنابراین کمبود حدود 3 مترمکعب در ثانیه در پیک مصرف در تابستان رقم خورد .

o چه برنامه هایی به منظور مدیریت تأمین اضطراری اجرا نمودید ؟
 اجاره تعداد 40 حلقه چاه با مجموع دبی تقریبی 250 لیتر در ثانیه ، حفر جدید بیش از 52 حلقه چاه اضطراری ، اجرای پروژه آبرسانی شهید فهمیده محور غرب شهر اصفهان و نیز مدیریت توزیع از جمله راهکارهای اعمال مدیریت تأمین اضطراری آب در تابستان 93 بوده است .

o بنابراین مدیریت توزیع آب هم نقش بسزایی در مدیریت مصرف داشته است ؟
 بله . با تشکیل 420 جلسه ستاد مقابله با خشکسالی در ستاد استان و 34 واحد خودگردان به صورت مستمر و هفتگی ، استقرار کشیک ویژه شبانه مقابله با بحران با حضور معاونین در ستاد شرکت ، مدیران مناطق شهرهای استان ، برگزاری جلسات تعامل با مراکز صنعتی بزرگ پرمصرف به منظور انجام اصلاحات اداری ، صنعتی و فضای سبز ، تشکیل گروه مروجین خواهران با حضور در مراکز اداری و فرمانداری ها جهت ترویج مدیریت مصرف آب و نیز با پایش و مانیتورینگ شبکه توزیع و کنترل اطلاعات توانستیم آب را به صورت عادلانه توزیع نمائیم.

o پایش و مانیتورینگ شبکه توزیع در چه مناطقی صورت گرفت ؟
 پایش فشار در شبکه توزیع آب برای تمام شهرهای استان در دستور کار قرار گرفت که به منظور اجرای فاز اول آن 85 ایستگاه در کلان شهر اصفهان اجرا شد .همچنین در این زمینه اجرای سیستم هوشمند تله متری ، مدیریت بر توزیع آب شهرهای تحت پوشش طرح آبرسانی اصفهان بزرگ ، توسعه و تکمیل طرح تله متری تأسیسات آبرسانی استان به منظور کنترل بیشتر بر سامانه آبرسانی اصفهان بزرگ و نیز توسعه و تکمیل سامانه نجما و بارگذاری اطلاعات مشترکین در آن به منظور ایجاد شرایط ارائه خدمات بهتر به مشترکین انجام گرفت .

o آیا پایش و مانیتورینگ شبکه توزیع فقط به لحاظ کمی و کنترل مصرف صورت گرفت و به جهت کیفی آب مورد نیاز مشترکین مورد پایش قرار نمی گیرد ؟
استقرار ایستگاههای کنترل کیفی برای مهار پارامتر اساسی همچون کلر ، کدورت ، هدایت الکتریکی و نیز پی اچ در دستور کار قرار گرفته است که به منظور اجرای آن در فاز اول پنج ایستگاه در شهر اصفهان راه اندازی شد .

o آیا از بستر فرهنگی هم به منظور اعمال مدیریت مصرف آب استفاده نمودید ؟
بله . ده ها مورد حضور مدیرعامل و معاونین در برنامه های صداوسیمای مرکز اصفهان و شبکه سراسری به منظور مصرف بهینه آب ، تولید و پخش 90 برنامه 5 دقیقه ای از سیمای مرکز اصفهان تحت عنوان ترنم حیات ، پخش 300 مورد زیرنویس مدیریت مصرف از سیمای مرکز اصفهان ، تهیه و پخش پویانمایی مدیریت مصرف از سیمای مرکز اصفهان ، 140 برنامه 5 دقیقه ای از صدای مرکز اصفهان تحت عنوان جاری حبات، 40 برنامه نمایشی 10 دقیقه ای از صدای مرکز اصفهان با نام صدای پای آب، 140 مسابقه پیامکی رادیویی ، درج و انتشار اخبار در رسانه های سایبری و مکتوب سراسری و محلی ، برگزاری نشست خبری مدیرعامل شرکت آبفا استان اصفهان با اصحاب رسانه باموضوع مدیریت مصرف آب ، نشست دو جانبه مدیرعامل با مدیران مسئول روزنامه های محلی ، سخنرانی در همایش ائمه جمعه ، استفاده از 20 درصد ظرفیت کمیته اطلاع رسانی و کمیته فرهنگ شهروندی شهرداری تبلیغات محیطی مشترک آبفا با شهرداری ، تهیه و چاپ توزیع بروشور و نصب بنر ، تکثیر و توزیع پنجاه هزار DVD مدیریت مصرف با محتوای یک فیلم 24 دقیقه ای راهکارهای صرفه جویی ، بیلبورد در سطح شهر و اماکن فرهنگی مذهبی ، برگزاری 29 همایش پیاده روی خانوادگی در شهرهای استان با موضوع مدیریت مصرف ، تهیه و پخش فیلم و تیزرهای تبلیغاتی مدیریت مصرف از سیمای مرکز اصفهان ، تجلیل از مدیرمسئول ها و خبرنگاران فعال در حوزه ترویج فرهنگ مصرف بهینه آب در دی ماه 93 ، تأسیس خانه فرهنگ آب به منظور انجام فعالیت های فرهنگ سازی مرتبط با آب و نگهداری اسناد حوزه تخصصی آب ، حضور مدیرعامل و معاونین در برنامه های سیمای شهر ، چاپ پیامهای آموزشی در مطبوعات سراسری و استانی ، درج پیامهای صرفه جویی از طریق تلویزیون شهری ، پخش مستند مصرف بهینه آب از سیمای شهر از جمله برخی از اقدامات فرهنگی بوده است .

o آیا به منظور فرهنگ سازی و ترویج مصرف بهینه آب برگزاری جشنواره هایی در این زمینه را در دستور کار قرارداده اید ؟
 در سه ماهه پایانی سال جاری برگزاری سومین جشنواره استانی روزنامه دیواری «بنویسیم آب ، بخوانیم زندگی» که در این جشنواره 40 هزار نسخه روزنامه دیواری در تمام مدارس استان توزیع و دانش آموزان در 6 محور که شامل نوشتن داستان کوتاه ، پای صحبت بزرگترها ، آب در شهرما ، آب در اشعار و امثال حکم ، بهترین پیام صرفه جویی در مصرف آب و کادر آزاد به رقابت می پردازند . چهارمین جشنواره تأتر کودکان ویژه مهدکودک ها ، از اول مهرماه سال جاری با همکاری اداره کل بهزیستی استان برگزاری چهارمین جشنواره ویژه مهد کودک ها آغاز شد تا با اجرای تأتر توسط کودکان نقش آب و جایگاه آن در زندگی کودکان که آینده سازان این کشور هستند بیش از پیش آشکار شود و اولین جشنواره قاصدک های برکت برگزار می شود . همچنین دومین جشنواره ملی فیلم و عکس جلوه های آب 8 ، 9 و 10 اردیبهشت ماه سال 94 در اصفهان با همکاری حوزه هنری اصفهان برگزار می شود که هدف از برگزاری این جشنواره ترویج فرهنگ مصرف بهینه آب و اصلاح الگوی مصرف در میان اقشار مختلف جامعه با استفاده از ابزار هنر و نیز حساس نمودن افکار عمومی نسبت به مسأله حفاظت از منابع آبی و بازچرخانی آب در صنعت است .

o در تابستان بسیار از پایش مشترکین پرمصرف و قطع انشعابات آنها خبر داده می شد در این زمینه چه اقداماتی انجام پذیرفت ؟
در 9 ماهه اول سال جاری 406 هزار و 520 فقره اخطار ویژه مشترکین پرمصرف ارائه شد . اخطار به مشترکینی که 5/1 برابر الگو آب مصرف نمودند داده شد . همچنین قطع 141 مورد انشعابات باغ ، استخر و مراکز صنعتی پرمصرف در دستور کار قرار گرفت و جمع آوری 264 فقره انشعابات فضای سبز ، پایش ادارات ، پایش تجمعی روستایی و پایش مراکز روستایی ، پایش بیمارستانها ، پایش کارواشها صورت گرفت که در پایش بیمارستانها بررسی مصرف 54 بیمارستان انجام پذیرفت .

o در نهایت اعمال مدیریت توزیع و مصرف چه تأثیری بر میزان مصرف آب در استان اصفهان داشته است ؟
با اجرای اقدامات فنی و فرهنگی در زمینه مدیریت مصرف روند کاهش مصرف سرانه آب در بخش مسکونی حاصل شد به طوریکه مصرف آب در سال 86 و بخش خانگی 189 لیتر در شبانه روز بوده که این رقم هم اکنون به کمتر از 160 لیتر در شبانه روز رسیده است و بدین ترتیب به رغم کمبود 3 مترمکعب آب شرب مشترکین در تابستان تأمین گردید . این درحالیست که در سال 87 متوسط ماهانه کل کاربری غیرخانگی 5/42 درصد بوده درصورتی که این رقم در 9 ماهه سال جاری به 26 درصد کاهش یافت . همچنین متوسط مصرف کاربری خانگی در سال 87 حدود 5/16 مترمکعب بوده درحالی که این رقم در 9 ماهه سال جاری به 4/13 مترمکعب کاهش یافت و نیز آب بدون درآمد طی سالهای گذشته روند کاهشی داشته به طوریکه در سال 86 آب بدون درآمد در استان حدود 31 درصد بوده و این رقم در سال 93 به 18 درصد رسیده است .

o چه اقداماتی منجر به کاهش روند آب بدون درآمد در استان اصفهان شده است ؟
 از سال 69 تا نیمه اول سال 93 حدود 80 مورد تعمیرات و رفع نشتی خطوط انتقال آب انجام گرفت . این درحالیست که طی دوسال اخیر 54 مورد تعمیرات انجام پذیرفت که این عملیات از هدررفت حدود هفتصد لیتر آب در ثانیه جلوگیری نمود به عنوان مثال اصلاح خط 1000 شرق زیر منبع گورت ، نصب فلومتر 1000 بر روی خط 1000 خیابان جی ، اصلاح خطوط 1000 چاههای فلمن انجام شد .

o چه اقداماتی با توجه به ادامه روند خشکسالی برای سال آتی اتخاذ نموده اید ؟
 حفر و تجهیز چاههای جدید در مکان هایی که نقطه یابی شده ادامه برگزاری جلسات مقابله با خشکسالی در تمامی نقاط استان ، اجرای پروژه مدیریت فشار در تمام شبکه های توزیع استان ، راه اندازی نهایی سامانه در بستر GPRS به منظور توزیع عادلانه آب ، تداوم نمایش اطلاعات فشار سنج ها در سامانه نجما ، رفع نشتی خطوط انتقال و اصلاح انشعابات به منظور جلوگیری از هدررفت آب ، توسعه سامانه نجما ، اجرای سیستم تله متری آبرسانی به شهرهای تحت پوشش طرح آبرسانی اصفهان بزرگ ، کنترل و مدیریت توزیع آب استان ، ادامه تهیه و پخش پویا نمایی مدیریت مصرف از سیمای مرکز اصفهان به طوریکه هم اکنون تولید 7 پویانمایی مدیریت مصرف در دست ساخت می باشد . تهیه و پخش فیلم و تیزرهای مصرف بهینه آب از سیمای مرکز اصفهان ، ترویج فرهنگ مصرف بهینه آب از طریق رسانه ملی ، مطبوعات و خبرگزاری ها ، استمرار تبلیغات محیطی با استفاده از ظرفیت کمیته فرهنگ شهروندی ، ادامه چاپ پوستر ، سیلک ، بنر و بروشور مرتبط با مدیریت مصرف پیرامون مدیریت مصرف آب ، توزیع اقلام آموزشی صرفه جویی در مصرف آب در مساجد استان ، ادامه فعالیتهای فرهنگی در مهدهای کودک ، مدارس و دانشگاهها ، برگزاری جشنواره های مختلف ، ارسال پیامک های صرفه جویی با مضامین چگونگی مصرف بهینه آب ، اخطار به مشترکین پرمصرف ، برخورد با انشعابات غیرمجاز ، پایش استخرها ، کارواشها ، بیمارستانها ، باغات ، فضای سبز ، ادارات و مراکز آموزشی در سال آینده به منظور مدیریت مصرف آب در دستور کار قرار دارد .

نوشتن دیدگاه