پژوهشگر منابع آب گفت: بحران زاینده رود تنها مسئله ای فنی و آبی نیست، بلکه ابعاد اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی آن نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی همراز، سمیرا عابدی به مناسبت ۱۸ مهرماه، روز ملی زاینده رود با اشاره به تاثیر بحران خشکی این رودخانه فلات مرکزی ایران اظهار کرد: بحران زاینده رود تنها مسئله ای فنی و آبی نیست بلکه ابعاد اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی آن نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
وی با بیان اینکه مشکل زاینده رود فقط با نگاه فنی حل نمیشود، تاکید کرد: این بحران در کنار مدیریت نادرست منابع آبی، ریشه در مسائل اجتماعی و حتی اقتصادی دارد، بنابراین برای حل این معضل، نیاز به همکاری همه جانبه بین نهادهای مختلف از کشاورزان گرفته تا سیاست گذاران است..
پژوهشگر منابع آب با اعتقاد بر اینکه افزایش شفافیت و اطلاع رسانی دقیق در خصوص میزان آب برداشت شده و مقصد مصرف آب از اولین گام های اساسی برای حل بحران است، بیان کرد: شفافیت در اطلاع رسانی، اولین قدم برای ایجاد اعتماد عمومی و جلوگیری از برداشت های غیرقانونی است؛ مردم باید بدانند که چه میزان آب و به کجا میرود؛همچنین، بخش کشاورزی و صنایع باید به صورت دقیق و با نظارت قوی، منابع آبی را مدیریت کنند.
وی ادامه داد: ما باید از توسعه بی رویه و بارگذاری های جدید که منجر به فشار بیشتر بر زاینده رود میشود، جلوگیری کنیم؛ به جای آن، می توانیم به سمت توسعه پایدار حرکت کنیم؛ این معنای استفاده هوشمندانه از منابع موجود و استفاده از فناوری های نوین برای کاهش مصرف آب، به ویژه در بخش کشاورزی است.
عابدی با اشاره به اهمیت مشارکت جامعه محلی در تصمیمگیریها ابراز کرد: مشارکت دادن کشاورزان و جامعه محلی در فرآیندهای تصمیم گیری بسیار مهم است؛ مردم محلی بیشترین آسیب را از بحران آب می بینند، بنابراین باید در مدیریت منابع و استفاده از آب نقشی فعال داشته باشند. کشاورزان باید به روش های نوین و پایدار کشاورزی آشنا شوند و نهادهای دولتی وظیفه دارند این آموزش ها را فراهم کنند.
وی تاکید کرد: احیای زاینده رود نیازمند تغییرات گسترده در سطح ملی است و برای حل این بحران نباید تنها به راه حل های موقت بسنده کرد.
پژوهشگر و کارشناس منابع آبی با بیان اینکه باید نگاه بلندمدت به مسئله زاینده رود داشت، گفت: تغییرات آب و هوایی و کاهش بارشها واقعیتی است که باید با آن سازگار شویم؛ اگر همین الان اقدام نکنیم، نه تنها زاینده رود، بلکه بسیاری از منابع آبی دیگر نیز از دست خواهند رفت./انتهای پیام
بازار