شنبه 3 آذر 1403, Saturday 23 November 2024, مصادف با 21 جمادی‌الاول 1446
از پنجره همراز به نصف جهان نگاه کنید...
کد خبر: 8198
منتشر شده در سه شنبه, 29 مرداد 1398 16:47
تعداد دیدگاه: 0
لاریجانی-رفتارهای-ترامپ-به-پرستیژ-ملت-آمریکا-ضربه-می‌زند

به گروه پارلمانی خبرگزاری تسنیم، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی، در گفت‌وگویی با "لستر هولد"...

به گروه پارلمانی خبرگزاری تسنیم، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی، در گفت‌وگویی با "لستر هولد" خبرنگار شبکه تلویزیونی آمریکایی NBC، به سؤالاتی پیرامون توافق برجام، احتمال جنگ میان آمریکا و ایران، تأثیر تحریم‌ها بر وضعیت اقتصادی ایران و چگونگی حل مسئله فلسطین پاسخ داد که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.

**آقای ترامپ می گوید به دنبال مذاکره با ایران است. آیا شما از این پیشنهاد حمایت می‌کنید؟

**لاریجانی: شما اگر جای ما بودید این کار را می‌کردید؟ زمانی آقای اوباما در دولت قبل پیشنهاد مذاکره کرد که ایران پذیرفت. چرا؟ چون برداشت ما این بود که اوباما اصولی دارد. دشمن ما بود، اما دشمن دانا بود و با دشمن دانا می‌شد مذاکره کرد، اما با دشمن نادان و حتی دوست نادان نمی‌توان مذاکره کرد. امروز چه روزی است؟ 28 مرداد. در 28 مرداد 1332 چه اتفاقی افتاد؟ آیا می‌دانید؟

**آیا به نظرتان پذیرش مذاکره هسته‌ای از سوی ایران اشتباه بود؟ 

**لاریجانی:اول پاسخ مرا بدهید. 28 مرداد چه روزی بود؟

(خبرنگار آمریکایی در پاسخ درمی‌ماند.)

**لاریجانی: در ایران کودتا شد. چه کسی آن را طراحی کرد؟ 

**من نمی‌توانم به آن پاسخ دهم.

**لاریجانی: وزیر اسبق خارجه شما به این سؤال پاسخ داد و از ایران عذرخواهی کرد، چرا که آمریکایی‌ها پشت این کودتا بودند، پس به آقای هوک که اخیرا گفته بود آمریکایی‌ها در این ماجرا هیچ نقشی نداشتند، این موضوع را یادآوری کنید. مشکل این است که آنها تاریخ نمی‌دانند و من فکر می‌کنم ملت آمریکا گرفتار رهبران "دُن‌کیشوتی" شده که توهماتی نسبت به صحنه بین‌المللی دارند.

**شما معتقدید که ترامپ اعتبار و معیارهای لازم برای مذاکره را ندارد. معیارهای ایران چیست؟

**لاریجانی: معیارها همان‌هایی است که در توافقنامه هسته‌ای آمده است. بعد از 2 سال مذاکره یک توافق هسته‌ای به‌وجود آمد و در شورای امنیت نیز درباره آن قطعنامه صادر شد، اما آمریکایی‌ها از آن خارج شدند. پس باید به چارچوب تعیین شده آن بازگردند.

**ایران همچنان به برجام متعهد بوده اما یک سری تعهدات خود را کاهش داده است. گام بعدی در راستای کاهش این تعهدات چیست؟

**لاریجانی: تصور می‌کنم این اقدام مسئله عادلانه‌ای است. ما به توافق هسته‌ای پایبند بودیم که البته مبنایی داشت و مبنای آن این بود که به میزانی به آن پایبند باشیم که طرف مقابل نیز پایبند است.

**هم‌اکنون به غیر از موضوع بازگشت آمریکا به برجام، آیا موضوع دیگری برای مذاکره با آمریکا می‌بینید؟

**لاریجانی: رفتار آمریکا باید درست شود. ترامپ یک اشتباه استراتژیک کرد. وقتی توافق هسته‌ای انجام شد، رهبر انقلاب ایران نکته مهمی را بیان کرده و فرمودند ما این توافق را تست می‌کنیم، اگر به درستی جلو رفت، آنگاه وارد موضوعات دیگر می‌شویم، اما متأسفانه این اتفاق نیفتاد و ترامپ یک فرصت را خراب کرد.

**برگردیم به سؤال قبل، آیا توافق برجام از اساس اشتباه بود؟

**لاریجانی: از نظر من نه. ما یک توافق هسته‌ای داشتیم که کشورهای مهم دنیا با ما مذاکره کردند و به این توافق رسیدیم و می‌توانست پایه‌ای برای موضوعات مهم‌تر باشد و امنیت پایدار در منطقه ایجاد کند، اما آن را به هم زدند. البته این توافق در داخل کشورمان مخالفان جدی هم داشت، اما در مجموع، ایران آن را پذیرفت ولی در نهایت با رفتاری که انجام شد، خیلی از شرایط تغییر کرد. 

**من از مردم می‌شنوم که تحریم‌ها روی هزینه زندگی آنها خیلی تأثیر گذاشته است. دولت جمهوری اسلامی تا چه مرحله‌ای می‌تواند برای حفظ ساختار و ایجاد موانع در برابر تحریم پیش برود؟

**لاریجانی: قطعا تحریم‌ها تأثیر داشته است، اما باید به نکته‌ای توجه کرد و آن اینکه بر‌اساس قانون برنامه توسعه ششم که در مجلس تصویب شد، ما تا پایان مدت برنامه باید بودجه اداره کشور را از نفت جدا می‌کردیم. حالا این کار 2 سال جلو افتاد، البته کمی سختی دارد، اما می‌توانیم به جایی که در قانون برنامه در نظر گرفته بودیم، برسیم. مشکلاتی نیز در زمینه اقتصادی باید حل می‌شد و بودجه کشورمان نباید متکی به نفت تدوین می‌شد که حالا تحریم‌ها دستیابی به این هدف را نیز جلو انداخت.

نکته دوم اینکه در ایران ظرفیت‌های مهمی از نظر نیروی انسانی متخصص وجود دارد و وقتی مشکلاتی به‌وجود می‌آید، به اقتصاد درونی بیشتر توجه می‌کنیم و به دنبال آن زمینه‌های تولید بیشتری هم فراهم می‌شود. وقتی واردات ما کاهش پیدا کند، مجبور می‌شویم نیازهای خود را در داخل تولید کنیم، لذا ما به این زمان نیاز داشتیم.

نکته سوم اینکه کشوری را که دارای مرزهای آبی و خاکی بسیاری است، نمی‌توان به سادگی تحریم کرد.

**گزارش‌ها حاکی از ارتباطات پشت پرده برای مذاکره ایران و آمریکا است، این موضوع را تأیید یا رد می‌کنید؟

**لاریجانی: تأیید نمی‌کنم. موضوع پشت پرده‌ای نیست.

**آیا به نظر شما هدف غایی دولت آمریکا تغییر حکومت ایران است؟

**لاریجانی: ممکن است چنین توهمی داشته باشند و در 40 سال بعد از انقلاب نیز گاهی دولت‌های آمریکا چنین هوس‌هایی داشتند. نمونه آن زمانی بود که صدام را علیه ایران تحریک کرده و به او کمک کردند تا با ما وارد جنگ شود، اما موفق نشدند، از این رو تصور می‌کنم مختصر عقلی دارند که دنبال این هدف‌ها نروند.

**همانطور که می‌دانید کره شمالی با آمریکا رابطه دشمنی دارد، اما در عین حال ترامپ به این کشور سفر می‌کند و رهبر کره شمالی را در آغوش می‌گیرد، این موضوع را چگونه تفسیر می‌کنید؟

**لاریجانی: به نظر ما این موضوع عاطفی نیست. در آغوش گرفتن مسئله نیست و باید دید صحنه چقدر از پایه‌های معقول برخوردار است. باید دید آنها از در آغوش کشیدن رهبر کره شمالی چه به دست می‌آورند؟ و در واقعیت چه اتفاقی افتاد؟ آیا مشکل مسابقه تسلیحاتی در شبه جزیره کره حل شد؟ آیا تحریم‌های کره شمالی برداشته شد؟ آقای ترامپ صحنه سیاسی را با صحنه نمایش اشتباه گرفته است. صحنه سیاسی باید نتیجه ملموس داشته باشد. آنها چند بار ملاقات کردند اما نتیجه چه شد؟ حداقل ما به دنبال نمایش نیستیم. 

**آیا به این موضوع اعتقاد دارید که دولت ایران تا سال 2020 که انتخابات جدید در آمریکا برگزار می‌شود، مقاومت کند به این امید که دولت جدیدی روی کار بیاید؟

**لاریجانی: راه ما مشخص است. کاری به سال 2020 نداریم، بلکه یک هدف‌گذاری بلندمدت را دنبال می‌کنیم. ما فقط با آمریکا مشکل داریم، اما با کشورهای دیگر مشکلی نداریم. با همسایگان و دیگر کشورها از جمله کشورهای اروپایی، روسیه و چین ارتباط خوبی داریم.

**شما سیاستمدار قدرتمند و بانفوذی در ایران هستید، در این مقطع چه راهکاری را به حکومت ایران توصیه می‌کنید؟

**لاریجانی: من از کسانی بودم که از گذشته در جریان مذاکرات هسته‌ای بودم و موضوع توافق هسته‌ای را پیگیری می‌کردم. ممکن است اشکالات تاکتیکی در توافقنامه وجود داشته باشد ولی در کل کار قابل قبولی بود و اصل کار این بود که ما در مسئله هسته‌ای بتوانیم بر‌اساس توافق آن را حل کنیم. در سایر امور مثل مسائل منطقه‌ای نیز همواره گفت‌وگو را ترجیح می‌دهیم. بنابراین تا زمانی که این مسیر هموار باشد در آن گام بر می‌داریم اما اگر زمینه آن وجود نداشته باشد، راه‌حل‌های دیگر نیز هست که برای آن هم فکر شده است.

**وزارت خارجه آمریکا یک سری پیام‌های تصویری برای ملت ایران تهیه کرده است. شما به عنوان سیاستمدار ایرانی چه پیامی برای مردم آمریکا و نه برای دولت آمریکا دارید؟

**لاریجانی: ابتدا بگویم ملت ایران پیام‌های تصویری را که آقای پمپئو و دیگران می‌فرستند، به شوخی می‌گیرند و اگر شما هم با مردم صحبت کنید، متوجه می‌شوید که رفتارهایی که آمریکایی‌ها انجام داده‌اند، باعث شده همبستگی ملی در کشور بسیار گسترش یابد. ایرانی‌ها ملت با تمدن و ریشه‌داری هستند و با چهار پیام که در آن دلقک‌بازی وجود دارد، تحت تأثیر قرار نمی‌گیرند.

تصور می‌کنم دولت آمریکا گرفتار یک سری دوستان نادان در منطقه شده و رهنمودهایی به او می‌دهند که هزینه آمریکا را بالا می‌برد. مثلا فرض کنید اقداماتی که آمریکایی‌ها برای سرنگونی «ربانی» در افغانستان کردند، چه نفعی برای آنها داشت؟ یا کاری که در عراق کردند. آیا این مسیرها نفعی برایشان داشت؟ کشورهای منطقه، دوستانی برای آمریکا هستند که پیشنهادهای غلطی به او می‌دهند. آقای اوباما قدری این موضوع را درک کرده بود. باید روی واقعیات منطقه فکر کرد. ملت آمریکا، ملت کوچکی نیست و حق آنها نیست که رهبران متوهم داشته باشند. البته این فقط مشکل ما نیست و آقای ترامپ پیش از این از توافق آب و هوای پاریس هم خارج شد و توافق مشابهی را هم که با روسیه داشت، لغو کرد. از موارد دیگر نیز توافق‌هایی با چین است که از بین رفت. اینگونه رفتارها به پرستیژ ملت آمریکا ضربه می‌زند. ملت آمریکا را ملتی غیرقابل اعتماد می‌کند که این برای آنها خوب نیست.

**با مردم که صحبت کردم، این  نگرانی درباره درگیری نظامی ایران و آمریکا بین آنها وجود دارد، از نظر شما این احتمال و خطر تا چه حد است؟

**لاریجانی: نگاه کوتاهی به رفتار گذشته آمریکا نشان می‌دهد که به سادگی دچار چنین خطایی  نمی‌شوند. ترامپ می‌گفت ما در عراق و منطقه 6 هزار میلیارد دلار هزینه و چند هزار کشته داده‌ایم. آیا ملت آمریکا مجددا می‌پذیرند که با تشییع جنازه از سربازان خود استقبال کند و این ظرفیت را دارد؟ به نظر من این مسئله هم یک هیاهو‌ست. درباره افغانستان و عراق چه سودی کردند؟

این روزها سالگرد جنگ 33 روزه است. ابتدا که صهیونیست‌ها جنگ را آغاز کردند، خانم رایس گفت ما در خاورمیانه  زایمان جدیدی خواهیم داشت و خاورمیانه جدیدی به‌وجود خواهد آمد، همین آقای بولتون همان زمان که با او صحبت می‌شد، می‌گفت صحبت از صلح و آتش‌بس نکنید و الآن زمان جنگ است. حتی در رُم کنفرانسی برای آتش‌بس گذاشتند که خانم رایس آن را برهم زد، اما بعد از دو هفته دستپاچه شدند. آن زمان بنده دبیر شورایعالی امنیت ملی بودم، آنها تماس‌های مختلفی با واسطه می‌گرفتند که چگونه آتش‌بس ایجاد کنیم و این نتیجه حرف‌های ناپخته‌ای بود که زدند.

تصور کنید اسرائیل حتی با همکاری آمریکا هم از پسِ فلسطینیان در غزه برنیامد و از حزب‌الله هم  شکست خورد. پس آنها نمی‌توانند میدانی وسیع‌تر برای خود باز کنند.

**پس ایران به دنبال جنگ نیست. درست است؟

**لاریجانی: ما هیچ وقت دنبال جنگ نبودیم. آن زمانی که آمریکایی‌ها صدام را برای جنگ علیه ایران تحریک کردند هم دنبال جنگ نبودیم. در این 40 سال حتی یک تجاوز به کشوری نداشته‌ایم. استراتژی جمهوری اسلامی جنگ نیست، اما اگر کسی تعرضی کند به صورت جدی دفاع کرده و رهایش نمی‌کنیم که نمونه آن نیز صدام است. 

موضع دولت ترامپ و طرح موضوع جنگ با ایران به این علت است که ایران از گروه‌هایی در منطقه مثل حزب‌الله و حماس برای حضور در جنگ‌های نیابتی استفاده می‌کند؛ آمریکایی‌ها دیگر نباید از این حرف‌ها بزنند. همین آقای ترامپ در تبلیغات خود ایراداتی به تیم اوباما گرفت و گفت شما  داعش را به‌وجود آوردید که راست می‌گفت. چون آنها به‌وجود آوردند و خانم کلینتون نیز آن را تأیید کرد. نیروهای دیگری نیز در جاهایی دیگر دارند که وارد آن نمی‌شویم، لذا آمریکا در چنین اقداماتی در منطقه بسیار بدسابقه شده است.

آمریکا گروه‌هایی در افغانستان ایجاد کرد که از جانب آنها اقداماتی داشته باشد، اما ما نیازی به چنین کارهایی نداریم. چرا حزب‌الله به وجود آمد. واقعیت تاریخی آن چه بود؟ زمانی که اسرائیلی‌ها به لبنان حمله کرده و تا بیروت آمدند، جریان مقاومت شکل گرفت. مدت مدیدی بیروت در دست آنها بود. شما اگر به جای یک لبنانی با شرف بودید، مقاومت نمی‌کردید؟

این نتیجه رفتار آنها بود که حزب‌الله به‌وجود آمد. قضیه فلسطین هم به همین شکل بود. اسرائیل به کدام یک از توافقات صلح پایبند بود؟ یاسر عرفات با آنها توافق کرد که البته از نظر ما کار اشتباهی بود، اما بالاخره توافق کرد، اما اسرائیل به آن پایبند نبود که در نهایت باعث شد جریان مقاومت در آنجا شکل بگیرد.

وقتی ملتی را آواره می‌کنند، چاره‌ای جز این برای آنها باقی نمی‌ماند. این موضوع نباید برای ملت آمریکا افتخار باشد که ملت فلسطین را از سرزمین خود آواره کرده است. آقای ترامپ می‌خواهد موضوع را به صورت تجاری حل کند، لذا می‌گوید به فلسطینیان پول می‌دهیم که در کشورهای دیگر بمانند.

**آیا شما شخصا آرزوی از بین رفتن اسرائیل را دارید؟ ما در حکومت ایران کسانی را داشته‌ایم که چنین نظری داشته‌اند.

**لاریجانی: آرزوی ما بازگشت ملت فلسطین به سرزمین خود است و برای آن طرح روشنی ارائه کردیم که پایه‌های کاملا دموکراتیک دارد. ما گفتیم همه ملت فلسطین اعم از مسلمان، مسیحی و یهودی در یک رفراندوم شرکت کنند و خودشان حکومت خود را تشکیل داده و تصمیم بگیرند چگونه زندگی کنند . آیا این پیشنهاد که ما در اجلاس‌های مختلف هم اعلام کرده‌ایم، پیشنهاد جنگ‌طلبانه‌ای است؟

به این نکته توجه کنید که ما در تمام مناقشاتی که در منطقه وجود دارد، راه‌حل‌های مسالمت‌آمیز برای  مسائل داریم. درباره یمن  از اول گفتیم به ایجاد دولتی با وحدت ملی معتقد هستیم. منتها برخی کشورها جنگ را دنبال کردند، لذا نظر ما این است که باید بر‌اساس خواسته فلسطینیان تصمیم‌گیری شود.

انتهای پیام/

نوشتن دیدگاه