رشت- مرحله نهایی سی و یکمین جشنواره تئاتر گیلان با رقابت هفت اثر صحنهای در مدت سه روز آغاز شد،...
رشت- مرحله نهایی سی و یکمین جشنواره تئاتر گیلان با رقابت هفت اثر صحنهای در مدت سه روز آغاز شد، جشنواره ای که نوید بازگشت گیلان به روزهای اوج خود در کشور را می دهد.
خبرگزاری مهر، گروه استانها: تئاتر گیلان به گفته «علی حاج علی عسگری» در مقدمه کتاب «تاریخچه تئاتر گیلان» که خود نیز از پیشکسوتان عرصه تئاتر گیلان است به چهار دوره تقسیم می شود که هر دوره دارای ویژگیها، بازیگران و فعالانه خاص خود است. دوره اول از سال ۱۲۸۹ تا ۱۳۱۰ خورشیدی، دوره دوم از ۱۳۱۰ تا ۱۳۲۰، دوره سوم از ۱۳۲۰ تا ۱۳۳۶ و چهارمین دوره نیز از سال ۱۳۳۶ تا ۱۳۵۷ خورشیدی است. براساس نوشتههای همین کتاب ورود تئاتر به گیلان نیز از پیامدهای مشروطه بوده و پس از تشکیل نخستین انجمنهای تئاتری در رشت، گروههای تئاتر قفقاز و بادکوبه از راه آبی انزلی به رشت میآمدند و برای مردم اجرا می کردند.
حوزه هنر و نمایش گیلان همیشه ایام از گذشتههای دور با اجرای نمایشهای آیینی و مذهبی تا به امروز هنرمندان برجسته و نامداری را به هنر کشور معرفی کرده که هر کدام از این هنرمندان در سطح ملی و بین المللی برای هنر ایران افتخار آفرینی کرده و می کنند. جایگاه تئاتر گیلان بسیار بالاتر از جایگاه فعلی است. در سالهای اخیر نمایشی در پایتخت به روی صحنه نرفته که حداقل یکی از ارکان و عوامل آن گیلانی نباشد. اما در برههای از زمان به دلیل عدم توجه و نبود امکانات مناسب این هنرمندان برای ادامه کار مجبور به مهاجرت به پایتخت شدند که این موضوع هنر نمایش و تئاتر گیلان را با چالش مواجه کرد.
اما چند سالی است که به همت هنرمندان پیشکسوت و جوان، مسئولان و متولیان امر با دعوت از همین هنرمندان برای بهرهگیری از تجربیات آنها و برپایی جشنوارههای متعدد و مختلف، جوانان علاقمند به هنر این سرزمین گردهم جمع می آیند و تلاش می کنند تا با اجرای نمایشهای قابل قبول نوید شکوفایی دوباره هنر نمایش و تئاتر این استان و تبدیل دوباره گیلان به قطب تئاتر کشور را دهند.
گیلان که به گفته بسیاری از اهل فن، مهد تئاتر ایران محسوب می شود روزهای شلوغی را سپری میکند، سی و یکمین جشنواره تئاتر گیلان این روزها با هفت اثر دوباره علاقهمندان به این حوزه را در سالنهای نمایش گردهم جمع آورده و شاهد هنرنمایی هنرمندان عرصه تئاتر است. نکته جالبی که در این آثار بیش از همه به چشم می خورد حضور جوانان بر روی صحنه با بهرهگیری از تجربه پیشکسوتان در کنار صحنه است. روزهای شلوغی که نوید جان گرفتن دوباره تئاتر استان گیلان و بازگشت به روزهای اوج خود در سطح ملی را می دهد.
تاریخ
ساعت ۱۰ صبح
ساعت ۴ عصر
ساعت ۶ عصر
چهارشنبه
۹ آبان ۹۸
آئین افتتاحیه جشنواره
(همزمان با اختتامیه دومین جشنواره نمایشنامهنویسی آموزشگاههای آزاد هنری گیلان - بزرگداشت استاد فرهاد پاکسرشت)
تئوری توطئه
نویسنده و کارگردان: جواد لاله دوست
سالن دکتر رحمدل
---
پنجشنبه
۱۰ آبان ۹۸
موبی دیک
نویسنده و کارگردان: مهیار وقاری
سالن شهید انصاری
آرش تنها بر سپهر سرد سرزمین سپندارمذ
نویسنده و کارگردان: نیما جهانبین
سالن دکتر رحمدل
الیور توئیست
نویسنده و کارگردان: محمد پورجعفری
سالن شهید انصاری
جمعه
۱۱ آبان ۹۸
پری
نویسنده: خیراله تقیانیپور / کرگردان: مهرداد آبسالان
سالن شهید انصاری
سواران دریا
نویسنده: رضا یاوری / کارگردان: فاطمه مولودی
پلاتو اکبر رادی
کیفر یا خیلی خیلی خصوصی
نویسنده و کارگردان: وحید درویشی
سالن شهید انصاری
شنبه
۱۲ آبان ۹۸
آئین اختتامیه جشنواره و تقدیر از برترینها
---
---
جدول زمان و مکان اجرای هفت نمایش راهیافته به مرحله نهایی جشنواره تئاتر گیلان
ساعت ۱۶ عصر روز گذشته با اجرای نمایش «تئوری توطئه» به نویسندگی و کارگردانی «جواد لاله دوست» زنگ آغاز رقابتهای مرحله نهایی سی و یکمین جشنواره تئاتر گیلان در سالن دکتر رحمدل با استقبال خوب علاقه مندان به تئاتر و نمایش به صدا آمد.
در ادامه این جشنواره صبح امروز نیز ساعت ۱۰ نمایش «موبی دیک» به نویسنده و کارگردان «مهیار وقاری» در سالن شهید انصاری به نمایش درآمد و ساعت ۱۶ و ۱۸ عصر امروز نیز به ترتیب دو نمایش «آرش تنها بر سپهر سرد سرزمین سپندارمذ» به نویسنده و کارگردانی «نیما جهانبین» در سالن دکتر رحمدل و «الیور توئیست» به نویسنده و کارگردان «محمد پورجعفری» در سالن شهید انصاری اجرا می شوند.
فردا نیز در آخرین روز اجراها ساعت ۱۰ صبح نمایش «پری» به نویسندگی «خیراله تقیانیپور» و کارگردانی «مهرداد آبسالان» در سالن شهید انصاری، ساعت ۱۶ عصر «سواران دریا» به نویسندگی «رضا یاوری» و به کارگردانی «فاطمه مولودی» در پلاتو اکبر رادی و آخرین نمایش نیز ساعت ۱۸ عصر شنبه «کیفر یا خیلی خیلی خصوصی» به نویسندگی و کارگردانی «وحید درویشی» در سالن شهید انصاری اجرا خواهد شد و دفتر سی و یکمین جشنواره تئاتر گیلان ساعت ۱۰ یکشنبه با برگزاری مراسم اختتامیه و معرفی آثار و نفرات برگزیده در مجتمع فرهنگی و هنری خاتم الانبیاء رشت بسته خواهد شد.
ارتقای کیفی برنامههای نمایشی هدف جشنواره تئاتر
در این باره معاونت هنری و سینمایی ارشاد گیلان در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه بعد از انتشار فراخوان برای ارسال آثار، ۲۵ اثر از سراسر استان گیلان به دبیرخانه این جشنواره ارسال شد، اظهار کرد: بعد از بازبینی آثار ارسالی توسط سه داور بازبین، هفت اثر به عنوان آثار راهیافته به مرحله نهایی انتخاب و معرفی شدند.
سیدامیر مصباح با اشاره به اینکه هفت اثر نهایی از روز گذشته در سه سالن دکتر رحمدل، انصاری و پلاتو برای عموم به صورت رایگان به مدت سه روز به نمایش در خواهند آمد، افزود: در این مدت داوران بخش نهایی آقایان «حمیدرضا نعیمی»، «رضا مهدیزاده» و خانم «لیلی عاج» آثار تماشا کرده و نفرات و آثار برگزیده را انتخاب خواهند کرد.
وی در ادامه هدف از برگزاری چنین جشنوارههایی را ارتقای هنر تئاتر و همچنین ارتقای کیفی برنامههای نمایشی استان گیلان عنوان کرد و گفت: به رغم وجود همه سختیها و مشکلات برای برگزاری یک جشنواره تلاش شده تا شرایط ایده آل و فضای رقابتی سالمی برای همه گروههای شرکتکننده در این جشنواره ایجاد شود.
مصباح تأکید کرد: برگزاری این جشنوارهها به عنوان یک حلقه مفقوده برای ترغیب هنرمندان و فعالان این عرصه و ایجاد پیوند میان قلب و مغز تئاتر یعنی همان نمایشنامه و اجرا است تا از اجراهای کلیشهای فاصله بگیریم.
وی ادامه داد: ۳۰ درصد آثار شرکت کننده در سی و یکمین جشنواره تئاتر گیلان با موضوعات بومی و محلی و تعدادی از آثار نیز با موضوعات اجتماعی و فرهنگی هستند.
معاون هنری و سینمایی ارشاد گیلان با بیان اینکه هنر و ابزارهای هنری همانند تئاتر این قابلیت را دارند که هنرمندان در قالب آنها به آسیبهای اجتماعی پرداخته و برای تعالی فرهنگ و اخلاق در جامعه تلاش کنند، افزود: هنرهای نمایشی و برگزاری جشنوارههای تئاتر و نمایش نقش مهمی در پیشگیری از آسیبها و افزایش تعاملات اجتماعی دارند و برگزاری خوب یک جشنواره با در نظر گرفتن موضوعات روز جامعه علاوه بر تقویت حوزه نمایشنامهنویسی و ترغیب فعالان این عرصه برای خلق آثار خوب می تواند تأثیرات فراوانی در مخاطبان و هدایت آنها در مسیر درست داشته باشد.
وی همچنین یادآورشد: ایجاد تعامل و گفتمان میان هنرمندان حوزه تئاتر و نمایش و تقویت این حوزه و رفع مشکلات موجود در آن یکی دیگر از سیاستهای است که در قالب برگزاری چنین جشنوارههای به دنبال آن هستیم.
۳۰ درصد آثار برگزیده با موضوع بومی و محلی
رئیس انجمن هنرهای نمایشی گیلان در این باره در گفتگو با خبرنگار مهر برگزاری جشنوارههای تئاتر استانی را یکی از رویدادهای مهم حوزه هنری کشور عنوان و اظهار کرد: در استان گیلان حمایتهای خوبی از سوی اداره کل و معاونت هنری ارشاد گیلان برای برگزاری این جشنواره انجام شد.
بهمن صادق حسنی با اشاره به حضور داوران برجسته کشوری در حوزه هنر تئاتر و نمایش برای داوری آثار نهایی، گفت: کیفیت آثار ارسالی به جشنواره امسال نسبت به سالهای گذشته ارتقا یافته و امیدواریم شاهد اجراهای خوب در مدت سه روز باشیم.
وی به موضوع آثار رسیده به جشنواره نیز اشاره کرد و ادامه داد: ۳۰ درصد آثار برگزیده سی و یکمین جشنواره تئاتر گیلان توجه به فرهنگ بومی و محلی است.