مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: در مناطقی از شمال شهر اصفهان فرونشست گزارش شده که در مجاورت منطقه شرق و شمال اصفهان شکافهایی از فرونشست مشاهده شده است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی همراز، منصور شیشهفروش با اشاره به معضل فرونشست زمین در استان اظهار داشت: یکی از مسائلی که در اثر برداشت بیرویه آبهای زیرزمینی اتفاق میافتد، نشست زمین است، نشست زمین در آبخوانهای محصور و نیمه محصور که از مواد آبرفتی تشکیل شده، بیشتر مشاهده شده است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با بیان اینکه نشست زمین سبب شکاف عمیق در سطح زمین و خرابی ساختمانها میشود، افزود: توسعه کشاورزی سنتی که سبب برداشت بیرویه آب از هزاران حلقه چاه غیرمجاز و مجاز میشود، باعث شده کشور و استان اصفهان شرایط فرونشست را داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه برداشت بیرویه آبهای زیرزمینی و همزمان شدن با خشکسالی سبب تشدید شرایط فرونشست شده است، گفت: دشتهای برخوار، کاشان، مهیار، ابوزیدآباد شمالی، بادرود و اردستان اطلس فرونشست آنها توسط سازمان زمین شناسی در اصفهان تهیه شده است.
شیشهفروش با اشاره به اینکه ۳۵ دشت مطالعاتی در استان اصفهان داریم، بیان کرد: اکیپهای زمینشناسی از سال گذشته در استان اصفهان استقرار پیدا کردند و تاکنون ۲۷ ایستگاه جی پی اس در نقاط مختلف استان برای تعیین نرخ فرونشست زمین نصب شده است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با بیان اینکه با هماهنگی به عمل آمده با سازمان زمینشناسی اطلس فرونشست دشتهای استان اصفهان در حال تهیه است، عنوان کرد: مقرر شد سازمان زمین شناسی منشأیابی کانونهای گرد و غبار را با نصب سیستمهایی مشخص کند.
وی با بیان اینکه با توجه به خشکسالی ۱۰ سال گذشته تمام مساحت استان مواجه با خشکسالی است، ادامه داد: فرونشست زمین یکی از آثار خشکسالی در پهنه استان است، امسال خشکسالی بسیار در استان اصفهان حاد شده و از مهر سال گذشته تاکنون بارشها ۴۰ درصد کاهش داشته است و افت سطح آبهای زیرزمینی تا یک متر گزارش شده و استمرار دارد.
شیشهفروش با بیان اینکه افت آبهای زیرزمینی به دلیل استمرار شرایط خشکسالی در استان در دشتها متوسط یک متر در سال است، افزود: نرخ فرونشست زمین در دشتهای استان ۱۵ تا ۱۸ سانتیمتر در سال گزارش شده است، دشت اصفهان، برخوار، مهیار، گلپایگان، کاشان، اردستان، آران و بیدگل مواجه با شرایط فرونشست زمین هستند که تأثیرات آن بر روی زمینهای زراعی و جاده ها مشاهده شده است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: بیشترین دشتهایی که در استان مواجه با افت تجمعی آب شده مهیار شمالی، دامنه، اصفهان، برخوار و گلپایگان است که در بازه زمانی ۳۵ ساله دچار فرونشست شدهاند.
وی با بیان اینکه متولی پایش آبهای زیرزمینی وزارت نیرو و آب منطقهای و متولی پایش فرونشست در کشور سازمان زمین شناسی و نقشهبرداری است، عنوان کرد: در مناطقی از شمال شهر اصفهان فرونشست گزارش شده که در مجاورت منطقه شرق و شمال اصفهان شکافهایی از فرونشست مشاهده شده است.
شیشهفروش با بیان اینکه دستورالعملها و استراتژی فرونشست زمین را تدوین به دستگاههای اجرایی ابلاغ کردهایم، اضافه کرد: راه و شهرسازی موظف شد با همکاری مرکز تحقیقات راه و شهرسازی کشور در زمینه انجام مطالعات اقدام کنند و سازمان زمین شناسی کشور نرخ فرونشست زمین را مشخص و سازمان نقشهبرداری کشور تعیین نقشههای پهنهبندی فرونشست زمین را تهیه کند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با بیان اینکه مطالعهای توسط شهرداری اصفهان با همکاری دانشگاه و سازمان زمین شناسی در حال تدوین است تا متوسط نرخ فرونشست زمین را در دشت اصفهان مشخص کنند، خاطرنشان کرد: مقرر شد سازمان نظام مهندسی با همکاری مرکز تحقیقات راه و شهرسازی کشور درخصوص استانداردهای الزامات مهندسی در ساختمانها تدبیر کنند که متناسب با شرایط فرونشست زمین ساختمانها ساخته شود.
وی با اشاره به تشکیل ستاد مدیریت تنش آبی در اصفهان گفت: بخشنامهای به دستگاهها برای مصرف بهینه آب ابلاغ کردهایم تا شیرهای آب را تعویض و شهرهای کاهنده مصرف آب را نصب کنند و نشت اتصالات کنترل و آبیاری فضای سبز ساماندهی شود.
شیشهفروش ادامه داد: دستورالعملهای لازم را به شرکتهای آب، برق و گاز و راه آهن ابلاغ کردهایم تا در مناطقی که با مواجه با فرونشست زمین است، سیستمها، تأسیسات و شبکهها را مستحکم و در برابر حوادث تابآور کنند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با تأکید بر اینکه طرحهای تعادل بخشی منابع آب بسیار مهم است، بیان کرد: در چند سال گذشته و تا خرداد ماه امسال ۷ هزار و ۲۷۵ حلقه چاه غیرمجاز در استان شناسایی، پر و مسدود شده است و منجر به صرفهجویی در بخشی از منابع آبهای زیرزمینی شده است.
وی با اشاره به اینکه در چند سال گذشته ۱۵ هزار و ۸۰۰ پروانه اصلاح و تعدیل شده است، بیان کرد: ۶۰ گروه گشت و نظارت و بازرسی استقرار دارند و تخلفات را شناسایی میکنند، ۳ هزار و ۱۵۰ دستگاه و ادوات غیرمجاز حفاری در چند سال گذشته در استان جمعآوری شده است.
شیشهفروش با تأکید بر اینکه وزارت نیرو باید اعتباری برای طرحهای تعادلبخشی به استان اصفهان اختصاص بدهد، گفت: در چند ساله گذشته بیش از ۵ هزار کنتور هوشمند بر روی چاهها نصب شده است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با اشاره به اینکه الگوی کشت توسط جهاد مشخص شده تا بر اساس آن کشت شود، افزود: کشت باید اقتصادی و کم آب بر باشد، متناسب با شرایط کم آبی استان این کشتها در بازههای مختلف اجرا شده است.
وی با اشاره به اینکه از ابتدای سال تاکنون ۳۰ چاه غیرمجاز پر شده و ۶۰ کنتور حجمی هوشمند نصب و ۶۵ چاه اصلاح و تعدیل شده و ۵۰ ادوات غیرمجاز شناسایی شده است، بیان کرد: طرحهای مصرف بهینه آب در بخش کشاورزی به صورت ویژه اجرا شده است و بیش از ۱۲۰ هزار هکتار طرحهای نوین آبیاری اجرا و گونههای پر مصرف آب حذف شده است.
شیشهفروش افزود: وزارت نیرو باید در اجرای طرحهای تأمین آب در حوضه زایندهرود تسریع کند و سازمان محیط زیست کشور برای پیشگیری از کنترل فرونشست و کانونهای گرد و غبار باید نسبت به احیای تالاب بینالمللی گاوخونی اقدام کند.
فارس