رییس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت به تشریح برنامههای کنترل و پیشگیری از بیماریهای واگیر با هدف دستیابی به پوشش همگانی سلامت پرداخت.
دکتر محمدمهدی گویا به مناسبت هفته سلامت در تشریح برنامههای کنترل بیماریهای واگیر با هدف دستیابی به پوشش همگانی سلامت، اظهارکرد: پوشش همگانی سلامت چند هدف عمده را دنبال میکند که هدف اصلی آن، این است که تمام آحاد مردم یک جامعه بتوانند از خدمات سلامت برخوردار شوند. همچنین این امر، کیفیت مناسبی داشته باشد بدون اینکه پرداختهای مردم را افزایش دهد که اگر چنین هدفی را محقق کند، یعنی خدمت عادلانه ارائه کرده است و ما را به جایی می رساند که مردم کمتر بیمار شوند و کمتر هزینه برای درمانشان پرداخت کنند و کمتر جان خود را از دست بدهند.
وی افزود: یکی از ابعاد مهم پوشش همگانی سلامت، بیماریهای واگیر است که باید در این زمینه به سه هدف دست پیدا کنیم. اول اینکه بیماریهایی که قابل ریشهکنی هستند مانند فلج اطفال را ریشه کن کنیم. دوم، بتوانیم بیماریهایی که قابلیت حذف شدن دارند را حذف کنیم. سرخک از جمله این بیماریها است و در حال حاضر نزدیک به حذف آن هستیم. در وهله سوم نیز با تغییر رفتار و آموزش گروهی، بیماریها را مانند HIV کنترل کنیم.
گویا تصریح کرد: هر کشوری در راستای پوشش همگانی سلامت یک سری بیماریهای واگیر را انتخاب کرده که انتقال آنها را که قابل پیشگیری با دارو و واکسن هستند، کاهش دهد و باید در مجموعه برنامه پوشش همگانی سلامت خود قرار دهد. برخی بیماریها در آن کشور اصل و مهم و برخی فقط مختص یک کشور خاص هستند. برای مثال، ما باید تا سال ۲۰۲۰ شاهد انتقال HIV نباشیم و همه راههای انتقال آن را بسته باشیم. برای بیماری سل نیز تا سال ۲۰۵۰ زمان تعیین شده که تا آن زمان نباید دیگر کسی مبتلا به سل شود مگر اینکه به صورت اتفاقی به آن مبتلا شود. رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت گفت: برای پوشش همگانی سلامت، بیماریهای واگیر را اولویتبندی میکنیم. برخی از این بیماریها با واکسن قابل کنترل هستند و برخی دیگر با دارو و یا با تغییر رفتار از میان می روند. بر همین اساس باید برای هر کدام برنامهریزی و اولویت بندی داشته باشیم چراکه مفهوم پوشش همگانی سلامت در هر کشور معنی متفاوتی دارد. تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، پوشش واکسیناسیون مناسب نبود و حدود ۴۰ درصد را شامل میشد این در حالیست که در حال حاضر، این میزان به ۹۹ درصد رسیده است.
وی درخصوص اضافه شدن واکسنهای جدید به برنامه ایمنسازی کشور اظهارکرد: ما واکسنهای جدیدی را به برنامه ایمنسازی کشور وارد میکنیم تا بتوانیم بیماری های جدید را هم کنترل و پیشگیری کنیم. قبل از انقلاب اسلامی، هزاران کودک به سرخک مبتلا میشدند که امروزه این رقم به کمتر از صد مورد در سال رسیده است. البته بخشی از مبتلایان، مهاجران کشورهای دیگر هستند که قبلا واکسینه نشدهاند. واکسنهای سل، سرخک، دیفتری، کزار و سیاه سرفه را قبل از انقلاب در اختیار داشتیم و واکسن فلج اطفال بعد از انقلاب و واکسن هپاتیت بی هم در سال ۷۲ اضافه شد. در سال ۸۲ تعداد ۳۳ میلیون نفر را علیه سرخک واکسینه کردیم. از سال ۹۴ واکسن پنتاوالان اضافه و دو سال قبل نیز واکسن تزریقی فلج اطفال به برنامه واکسیناسیون افزوده شد. به زودی هم دو واکسن روتاویروس و پنوموکوک اضافه خواهند شد.
به گفته گویا تقریبا همه بیماریهایی که با واکسن قابل پیشگیری هستند در کشور ما قابل کنترل هستند و هدف اصلی این است که واکسنی تهیه کنیم که همه مردم امکان برخورداری آن را بهصورت رایگان داشته باشند.
بنابر اعلام وبدا، وی در پایان خاطرنشان کرد: درخصوص بیماریهایی مانند اچ آی وی که باید با تغییر رفتار کنترل شوند، باید به مردم آموزشهای لازم ارائه شود تا با خودکنترلی و پایبندی به راههای پیشگیری به آن بیماری مبتلا نشوند. تمامی این موارد بهصورت هدفمند انتخاب و براساس سالها مطالعه دانشمندان و متخصصان برنامه ریزی شدهاند. در واقع برنامهریزی و حرکت براساس این اولویتهای کشوری، مجموعه پوشش همگانی سلامت را تشکیل میدهد.
انتهای پیام