برای اولین بار در ایـران، صفحات مسی قالبهای ریختهگری مداوم به روش پاشش حرارتی (HVOF) پوشش دهی شد و عمر کاری این صفحات از 30 به 70 هزار تن تختال افزایش یافت.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی همرازبه نقل از روابط عمومی فولاد مبارکه، با همکاری این شرکت و شرکتهای داخلی برای اولین بار در ایران، صفحات مسی قالبهای ریختهگری مداوم به روش پاشش حرارتی (HVOF) پوشش دهی شد و عمر کاری این صفحات از 30 به 70 هزار تن تختال افزایش یافت که نهتنها در کشور، بلکه در دنیا نیز رکوردی قابلملاحظه به شمار میآید.
رئیس تعمیرگاه ریختهگری مداوم فولاد مبارکه ضمن اعلام این خبر و با بیان اینکه فرایند سرد شدن و تشکیل تختال با قالب اولین تجهیز ماشینهای ریختهگری مداوم آغاز میشود، افزود: به عبارت دیگر مهمترین و حساسترین مرحلهٔ تولید تختال، کنترل و نظارت بر نحوهٔ شروع انجماد مواد مذاب است و این خنک کاری را آب دمین در گردش صفحات مسی قالبها انجام میدهد.
روحالله بیرانوند تصریح کرد: فلز مس هدایت حرارتی بسیار زیادی دارد و بهخوبی فولاد مذاب را سرد میکند، اما به لحاظ خواص مکانیکی، فلزی بسیار ضعیف است و به علت داشتن سختی و تراکم کم، در زمان کوتاهی دچار فرسایش و ترکهای فراوان میشود و ممکن است به تختالهای تولیدی آسیب بزند.
وی با تأکید بر اینکه میزان زیاد ضریب انتقال حرارت مس گاهی اوقات سبب سرمایش سریع و بیش از انتظار تختال و در نتیجه بروز ترک در تختال میشود، گفت: سالهاست انواع پوششهای متالورژیکی و شیمیایی در کشورهای پیشرفتهٔ دنیا اختراع و در این صفحات اعمال شده است.
رئیس تعمیرگاه ریختهگری مداوم فولاد مبارکه جدیدترین نوع این پوشش دهی را روکشکاری صفحات مسی بهوسیلهٔ پودر فلزی-سرامیکی به روش پاشش حرارتی (HVOF) دانست و اظهار داشت: تا سال 1397 تحقیقات و تلاشهای زیادی برای اجرای این پوششها در کشورمان صورت گرفته بود، اما متأسفانه به دلایل گوناگون هیچیک موفق نشده بودند.
وی در ادامه از کسب موفقیتهای ارزشمند در این زمینه خبر داد و اذعان کرد: در سال 1397 با همکاری شرکت ((پارسپلاسماپوشش)) و کارشناسان ناحیهٔ فولادسازی و ریختهگری مداوم فولاد مبارکهٔ، پوشش سرمت پایهٔ نیکلی به روش HVOF بر روی یک دست از صفحات مسی قالب ماشینهای ریختهگری اعمال و به خط تولید ارسال شد.
بیرانوند با بیان اینکه قالب مذکور به مدت 53 روز کاری در خط تولید مورد بهرهبرداری قرار گرفت، تصریح کرد: عمر کاری این صفحات پس از عملیات این پوشش دهی، از 30 به 70 هزار تن تختال افزایش یافت که نهتنها در کشور، بلکه در دنیا نیز رکوردی قابلملاحظه به شمار میآید.
وی هدف اصلی ایجاد این پوشش را افزایش کیفیت و عمر تختال دانست و تأکید کرد: نتایج کیفی تختالهای تولیدی به همت کارشناسان کنترل کیفی ناحیهٔ فولادسازی و دفتر فنی تولید فولادسازی و ریختهگری مداوم بررسی شد. به لحاظ کیفی ترک تختالهای تولیدشده با این صفحات به میزان 55 درصد و وضعیت جدایش و کنارهٔ پروفیلی به ترتیب به میزان 15 و 50 درصد کاهش یافته است که موفقیت بسیار ارزندهای به شمار میآید.
رئیس تعمیرگاه ریختهگری مداوم فولاد مبارکه دستیابی به این موفقیت را افتخار ملی دانست و در همین خصوص از زحمات و حمایتهای مدیریت ناحیهٔ فولادسازی و ریختهگری مداوم، دفتر فنی تولید فولادسازی و ریختهگری، کارکنان واحدهای تولید و تعمیرگاه ریختهگری، دفتر فنی تعمیرات ریختهگری، تعمیرگاه مرکزی فولاد مبارکه، مدیریت خرید مواد مصرفی و تمام عزیزانی که از این پروژه ملی حمایت کردند، تشکر و قدردانی کرد.